ARTIKLER


EU-Parlamentet lugter grimt

Der breder sig en stank af råddenskab og indelukkethed i bygningen i Strasbourg.
Af Katrine Birkedal Christensen
20. juni 2004

EU-Parlamentet lugter grimt Der breder sig en stank af råddenskab og indelukkethed i bygningen i Strasbourg.

Af Katrine Birkedal Christensen, praktikant i EU-Parlamentet

Den kun fire år gamle arkitektkolos var dårligt sluppet af med byggestøvet, før de dyre toiletter udsendte mistænkelige dunster.

EU-parlamentarikerne benytter kun deres kontorer i Strasbourg godt 60 dage om året. I de 300 resterende dage står toiletter og brusekabiner ubenyttet. En stank af stillestående, råddent vand breder sig derfor i huset.

Gennem mange år har det nu været sådan, at EU-parlamentarikerne med alle deres papirer og habengut rejser frem og tilbage mellem deres kontorer og mødelokaler i Bruxelles og Strasbourg.

Til dagligt færdes de i Bruxelles, men til det månedlige møde i Strasbourg, flytter de lokaler i en lille uges tid.

Det koster ca. 800 millioner kr. årligt at drive EU-Parlamentet i Strasbourg. EU-Parlamentets egne undersøgelser af økonomien fra 1999 har vist, at skatteborgerne ville spare ca. 860 millioner kr. ved at benytte udelukkende ét af parlamenterne. Men hvis ikke økonomiske grunde kan jage fornuft i livet på EU-parlamentarikerne, så kunne stanken måske jage dem ud.

Desværre forholder det sig ikke sådan. EU-parlamentarikerne mener, at penge kan afhjælpe det meste, derfor skal endnu flere skattekroner nu gøre EU-Parlamentet lugtfrit ved en »installering af afløbsautomatik i brusekabinerne« i foråret 2003.