ARTIKLER


EU skal ikke bestemme efterlønnen

EU-kommentar om EU's opfordring til at afskaffe efterlønnen
Af Erling Böttcher
17. maj 2004

En gang i mellem fungerer politikere ved hjælp af trylleord. Et af dem har i lange tider været globalisering. Hvis blot noget er forårsaget af eller begrundet i globalisering forklarer det alt. Yderligere argumentation behøves ikke.

På europæisk plan hedder trylleordet i disse år Lissabon-processen. Om det er beskæftigelsespolitik, forskningspolitik, socialpolitik, uddannelsespolitik. Nævn et område i EU, det er alt sammen et led i Lissabon-processen.

Processen er ikke et naturfænomen uden for menneskelig indflydelse, men i korthed en målsætning om at Unionen om seks år skal have overhalet USA i konkurrenceevne. Forskellige kloge økonomer har, som den britiske avis Financial Times kunne referere tirsdag, afvist målsætningen som ren utopi.

Indadtil i EU-systemet virker trylleordet imidlertid på alt. Senest har EU-Kommissionen den 7. april fremlagt et udkast til en beskæftigelses-strategi, som den anbefaler stats- og regeringscheferne at vedtage på næste EU-topmøde den 16.-17. juni. Og for første gang nogensinde tillader man sig at skrive meget håndfaste og konkrete anbefalinger til indretning af de nationale pensionssystemer.

Efterlønnen i Danmark bør således fjernes, fordi der om få år vil være mangel på arbejdskraft, og fordi den efter Kommissionens mening virker som en tidlig pensionsordning.

Uanset hvad man mener om efterlønnen, må det være politikerne på Christiansborg, der træffer afgørelsen om den. De kender dog konsekvenserne af at gøre det bedre end EU. Anbefalingen om efterlønnen bør derfor tages ud af beskæftigelsesrapporten, inden den vedtages på juni-topmødet.