ARTIKLER


EU’s aktion mod Microsoft

Kommentar til EU's retssag mod Microsoft
Af Sven Skovmand
7. maj 2004

I NOTAT siger vi sjældent noget pænt om EU. Netop derfor er der grund til at kippe med flaget for EU’s kommissær for konkurrence, Mario Monti, fordi han som omtalt på side 3 fastholder kampen mod gigantselskabet Microsoft.

Bill Gates's firma behersker styresystemerne på 95 procent af verdens computere og har dermed erhvervet en monopolstilling, som end ikke IBM i sine velmagtsdage nåede op på. Og i modsætning til IBM udnytter Bill Gates sin magtstilling på det groveste.

Hver gang andre edb-firmaer laver fornyelser på IT-området sørger Gates for at kopiere dem og indbygge dem i Windows-systemet, hvor kunderne får dem tilbudt gratis. Det betaler sig så rigeligt for Microsoft, som får mellem 250 og 300 kroner hver gang Windows bliver installeret på en computer.

Denne fremgangsmåde er på langt sigt dræbende for fornyelse i IT-branchen, fordi de firmaer, der skaber nye produkter, aldrig når at få et tilfredsstillende økonomisk resultat af deres indsats.

Derfor søgte den amerikanske regeirng under Bill Clinton at gøre en ende på disse forhold og nåede så langt, at en domstol krævede, at Microsoft blev opsplittet i flere selskaber på samme måde, som det store oliefirma Standard Oil blev opdelt i 1911.

Men dommen blev omstødt af en appelret, og da George W. Bush blev præsident, gik sagen reelt i stå. Den endte, da regeringen indgik et forlig, som i alt væsentligt tillod Microsoft at fortsætte, som man var vant til.

På baggrund af denne slappe holdning er det tilfredsstillende, at Monti udnytter EU’s magt og for en gangs skyld gør det i en god sags tjeneste.