ARTIKLER


Fogh-film var øregas

Et eksempel på åbenhed eller statsministerens personlige profilering på Danmarks bekostning? Oppositionen fortsætter med at kritisere statsminister i sag om tv-dokumentar.
Af Brigitte Alfter
18. juni 2004

»Hele historien om åbenhed med ’Fogh bag facaden’ har været øregas fra første færd, når han ikke vil være åben overfor Folketinget.«


Frank Jensen (S) lægger ikke fingre imellem i sin kommentar til statsministeren seneste »ikke-svar«, som Jensen siger.


Frank Jensen havde stillet et Folketings-spørgsmål til statsministeren om, hvorfor denne ikke overfor Folketinget ville indrømme, at filmen var en fejl. Den tyske kansler, Gerhard Schröder, sagde nemlig under en konference i Hamborg sidst i maj, at Fogh havde ringet til ham og undskyldt sig.


Statsministerens svar til Frank Jensen var: »Jeg har ikke mere at føje til mine tidligere besvarelser af spørgsmål vedrørende denne sag.«


Tv-dokumentarfilmen, der viser statsminister Anders Fogh Rasmussen under EU-formandskabet, har ført til kritik både i Danmark og i udlandet. Filmen blev betragtet som et alvorlig politisk fejltrin, da de internationale forhandlinger ellers altid er yderst fortrolige. I Danmark var oppositionen ikke sen til at gribe chancen og kritisere statsministeren for at sætte Danmarks forhold til især de andre EU-lande over styr.


Men der er også dem, der har rost Fogh for sit initiativ om at åbne lidt op for de ellers tabu-agtig lukkede forhandlinger, blandt andet fra de svenske og den polske regeringsleder.

 

Skridt mod åbenhed
Den 1. maj – og dermed inden samtalen med Schröder og den franske præsident Chirac, hvor Fogh angiveligt undskyldte – talte Fogh ellers ved en journalistkonference i København. Her handlede det om åbenhed og Fogh sagde, at filmen gav seerne god mulighed for at få indblik i det politiske spil.
Men det giver Frank Jensen ikke meget for, han vil hellere have åbenhed overfor Folketinget og svar på sine spørgsmål.


»’Fogh bag facaden’ havde kun et formål, nemlig en profilering af statsministeren på bekostning af Danmarks samarbejde med udlandet,« siger han til det ny NOTAT.


Men kunne filmen ikke virkelig bidrage med åbenhed om den politiske proces?


»Desværre risikerer vi at den fører til endnu mere lukkethed,« siger Jensen. Man kan simpelthen ikke tillade sig at offentliggøre fortrolige oplysninger, mener han.


Filmen er ifølge ham udtryk for en »selektiv åbenhed« efter statsministerens smag.
»Det er ikke udtryk for åbenhed men for propaganda.«


Det var ikke muligt at få en kommentar fra statsministeriet.