ARTIKLER


Forsker og græsrod

En anmeldelse af Niels I. Meyers erindringsbog »Fra højre mod venstre«
Af Aase Bak-Nielsen
23. oktober 2004

De første sider i Niels I. Meyers erindringsbog, ”Fra højre mod venstre”, kunne forlede en til at mene, at Meyer har spredt sine kræfter over vidt forskellige sager; men undervejs i bogen ser man den logiske sammenhæng i alle sagerne.

Overordnet for Meyer og hans samarbejdspartnere var, at deres arbejde ikke blot skulle have teoretisk/videnskabelig betydning, men også være samfundsgavnlig, lokalt og globalt. Dette helhedssyn gjorde ham til både forsker og græsrod.

Opvokset i et velhavende københavnsk miljø med generationers tilknytning til eliten inden for videnskab, industri, kunst, politik osv. skulle han på flere områder bryde med den ”sociale arv” derfra.

Men Meyer forklejner ikke den solide ballast, han havde med hjemmefra. Den gav ham selvtillid og kræfter til at modstå de mange knubs og nedladende bemærkninger, han har modtaget fra ”the establishment”, når han brød med den konforme tankegang.

Men det, der først og fremmest har givet ham og hans ligesindede styrke i deres banebrydende arbejde, er seriøsitet, tillid mellem parterne i et tværfagligt samarbejde og et godt socialt miljø. Derved skabes fællesprojekter, der styrker både forskningen og helhedssynet.

A-kraften afvises

”Udadvendt social nysgerrighed”, satte ham i forbindelse med folk fra såvel nobelpris-klassen som fra SID og skaffede ham inspirerende arbejdskammerater og venner verden rundt.

Det fik stor betydning, da han i sin forskning skiftede fra fysik til energi/miljø. Han gik med i Romklubben, der udgav den kontroversielle ”Grænser for vækst”.

Her var et sprudlende miljø med verdensomspændende konferencer – både øst og vest for jerntæppet. Det medførte et utal af formands- og udvalgsposter – og publikationer.

Herhjemme har der helt givet været nogle ministre, der fortrød, at de havde godkendt det uafhængige EnergiOplysningsUdvalg. Det blev hurtigt nedlagt igen, da folk fik en ”forkert” opfattelse af a-kraft, men ”skaden” var sket. Meyer og andre fra udvalget gik videre i arbejdet mod a-kraft i bl.a. OOA og OVE. Industrien og ministrene var rasende, men den folkelige opbakning var så stor, at Folketinget ikke turde andet end at vedtage forbud mod a-kraft i Danmark. Det var en sejr!

Oprør fra midten

Den brede befolknings kendskab til Meyer steg med bogen ”Oprør fra Midten”, som han skrev sammen med K. Helveg Petersen og Villy Sørensen. Igen et ægte Meyer-initiativ: Tværfagligt – en politiker, en kunstner og en videnskabsmand i frugtbart og muntert samarbejde, grundigt forberedt: Der gik 5 år fra første kontakt til udgivelsen af bogen. Den skabte nærmest en vækkelse landet over med utallige møder, debatindlæg, bøger og tidsskrift til følge. Politisk indflydelse via fornyelse i Folketinget blev desværre ikke mærkbart, men frøet er sået og skal nok spire. Meyer gav ikke op: i 2001 kom bogen ”Udviklingens ulidelige skævhed”, hvor han påpeger udhulingen af folkestyret, den kommercielle tidsånd og afmagten hos befolkningen. Skal demokratiet reddes, lokalt og globalt, må der ”urealistiske ideer” til. Håbet hos Meyer er bl.a., at den nye bevægelse, ATTAC, og det nye Minoritetsparti, som han har engageret sig i, må få mere medvind.

Fred og EU-modstand

Meyer har også medvirket i fredspolitik og i EU-modstanden, hvor han har lagt mange kræfter, fra han var med til at igangsætte ”Danmark-92”, der organiserede EF-modstandere fra også borgerlige kredse. Det gik over i JuniBevægelsen, hvor Meyer er kendt som en meget engageret skribent og debattør - og igen: Ofte udskældt, men altid klar og sikker i sin stillingtagen.

Betød det store udadvendte, mangesidede engagement så, at Meyer ikke havde tid til privatliv? Nej! Familien betyder umådeligt meget for ham, ikke mindst hans kloge kone, Benedicte, hvis indflydelse på alle væsentlige beslutninger tydeligt fremgår af bogen. Fire børn med afkom betyder, at deres årlige familiecykelture nu omfatter en snes personer. Deres fritidshuse på Romsø og Glænø fyldes ikke blot af familien, men også af græsrods-venner. ”Vi arbejdede og festede godt sammen!” Livet hos dem er absolut ikke ”jævnt”, men ”muntert og virksomt”!

Bogen er skrevet i et klart og let sprog. Gemt i teksten er der mange små anekdoter – og enkelte sarkastiske bemærkninger.

Aase Bak-Nielsen

Niels I. Meyer: Fra højre mod venstre.

Samtidshistoriske erindringer. Tiderne skifter, 2004. 293 s. Ill. Ca 280 kr. Udkommer 24/9.04.Købes i boghandelen.