ARTIKLER


Frankrig og Tyskland indgår landbrugsforlig

24 timer inden EU-landbrugsministrenes vigtige møde onsdag mødtes den franske præsident og den tyske forbundskansler for at forberede retterne: De indgik endnu en fransk-tysk aftale, som de andre ministre så kunne varme op.
Af Mihaela Gherghisan, EUobs.com
18. juni 2004

Under deres møde i Berlin tirsdag aftalte den franske præsident, Jacques Chirac, og den tyske kansler, Gerhard Schröder, hvordan EU's omstridte landbrugsordninger, CAP, kan reformeres.
De herrer Chirac og Schröder blev blandt andet enige om et kompromis, der indeholder elementer, der allerede er fremlagt, som eksempelvis om at udvande forslaget om at ophæve forbindelsen mellem produktion og støtte, som ifølge kritikerne fremmer overproduktion.


Onsdag skulle alle 25 landbrugsministre så mødes i Luxembourg og træffe beslutninger om landbrugspolitikkens fremtid. Selv om kun de nuværende 15 medlemmer har stemmeret, så bliver de vordende deltagere i landbrugsordningerne og deres reformer taget med i debatten.

 

Behov for reformer
Sidste år fremlagde EU-Kommissionen en række reformforslag for landbrugsordningerne. I et kompromis gik Frankrig og Tyskland med til delvist at afkoble landbrugsstøtten fra produktion fra 2006 og derefter.


Inden mødet så det ud til, at lederne havde delte holdninger til emnet, på den ene side gik Tyskland ind for en reform af landbrugsordningerne for at sænke omkostningerne, mens Frankrig arbejdede på at opretholde det aktuelle niveau af støtten indtil 2006.


Da landbrugsbudgettet de facto er fastlagt godt ind i næste årti af en tidligere fransk-tysk aftale, er pengene blevet flyttet rundt.


En anden del af aftalen er en fastfrysning af udgifterne efter 2006, som Tyskland, som er hovedbidragyderen til EU-budgettet, har støttet. Det er kompromiset, der blev opnået sidste år i oktober og nu bekræftet af de to statsledere.


Kommissionens forslag forudså også et niveau af direkte støtte til landmænd for at fremme landområdernes udvikling og økologisk landbrug samt for at knytte direkte støtte til miljø- og kvalitetskrav.


Frankrig har modsat sig reformerne lige siden de først blev fremlagt af EU-Kommissionen sidste år, og det så ud til at vilde insistere på sit standpunkt af frygt for nye strejker.


Men Kommissionen er under pres for at finde en aftale inden landbrugsstøtten kommer op til forhandlinger i Verdenshandelsorganisationen, WTO, i september og inden de ti nye lande bliver medlemmer af EU næste år i maj.


Uden en fransk-tysk aftale var der kun meget lidt håb om at opnå enighed mellem EU’s landbrugsministre, Kommissionen understreger, at reformen er afgørende for fremtiden af EU’s landbrugspolitik og at det er vigtigt, at den bliver gennemført nu.


De nuværende landbrugsordninger er blevet kritiseret for at lukke markedet og for at give landmænd mulighed for at dumpe støttede – og derfor billige – varer i udviklingslande.