ARTIKLER


I EU er en skandale kun en skandale, hvis den afsløres

EU afskediger og forfølger folk, der fortæller om svindel. JuniBevægelsen giver dem Frode Jakobsen-prisen.
Af Erling Böttcher
6. maj 2004

JuniBevægelsens pris for personligt politisk mod gik til Dorthe Schmidt Brown og Hans-Martin Tillack. Også lederen af det tyrkiske stiftelse for menneskerettigheder, Yavuz Önen, blev hædret med prisen.

Dorthe Schmidt Brown var projektdirektør i Eurostat, hvor hun opdagede at der blev indgået falske kontrakter. Hun klagede til sine overordnende, som imidlertid ikke foretog sig andet end at mobbe hende. Til sidst nægtede hun at skrive under på at udbetale penge til svindelfirmaerne.

Resultatet var at hun blev sendt på sygeorlov, og sagen fik så alvorlige konsekvenser for hendes helbred, at hun i dag er på invalidepension og er flyttet hjem til Otterup på Fyn.

Hun anlagde i 2002 sag mod EU-kommissionen, og den sag er endnu ikke afsluttet.

Man vil skræmme kilderne

Et andet af Eurostat-skandalens ofre er den tyske journalist Hans-Martin Tillack, Sterns EU-korrespondent, der i forrige uge blev anholdt, hvorpå han fik sit kontor ransaget og sine materialer beslaglagt.

Tillack var i ugemagasinet Stern den første i Europa, som begyndte at afsløre Eurostat-skandalen.

»I EU er skandalen ikke, at der er skandaler, men at de afsløres. Derfor griber man ind mod dem, der afslører skandalerne. Man vil have fat i kilderne til historierne. Man vil afskrække kommende kilder fra at udlevere fortrolige dokumenter til journalister,« sagde Jens-Peter Bonde og Hanne Dahl i deres prismotivering.

Hans-Martin Tillack kvitterede med en beretning fra hans anholdelse. Da han klagede over at han ikke fik lov at kontakte sin advokat, fik han besked på at han skulle være glad for at forholdene er bedre i Belgien end i Burma!

Ville gøre det igen

Dorthe Schmidt Brown kvitterede med en personlig takketale:

»Jeg er selvfølgelig ked af de problemer denne sag har påført min familie, men jeg håber at alle forstår, at jeg ikke kunne gøre andet. Som jeg tidligere har sagt, er den personlig pris alt alt for høj, men jeg ville gøre det hele igen.«

»Jeg mener at jeg i hele dette forløb har gjort min pligt som EU-ansat, men også som individ i et demokratisk samfund. Som det kriminalpræventive råd siger: Det er også dit ansvar.«

Menneskerettigheder i Tyrkiet

Lederen af den tyrkiske stiftelse for menneskerettigheder, Yavuz Önen, var kommet fra Ankara for at modtage prisen.

»Vi er utroligt glade for at modtage denne pris, da det giver os opbakning til at fortsætte arbejdet. Det er meget vigtigt med udenlandsk støtte, for hjemme i Tyrkiet modarbejdes vi,« sagde Yavuz Önen, der står i spidsen for i alt fem centre og 1000 frivillige i Tyrkiet, der arbejder med ofre for overgreb fra statsmagten.

Yavuz Önen har selv prøvet det på nærmeste hold.

»Jeg har i flere år været hundeangst, hver gang jeg drejede nøglen i min bil. Der kunne jo være en bombe under bilen,«, sagde Önen og fortsatte med mange flere eksempler på den politiske forfølgelse.

Bent Hindrup Andersen lagde i sin prismotivering vægt på at JuniBevægelsen aktivt ønsker at støtte kampen for menneskerettigheder i Tyrkiet.

Prisen er opkaldt efter modstandsmanden og politikeren Frode Jakobsen, som sad i Folketinget for Socialdemokraterne fra 1945 til 1973 og altid støttede sit parti ved folketingsvalgene, men EU-modstanderne ved folkeafstemninger og EU-valg.