ARTIKLER


Ja-sidens arrogance

Kommentar om Ja-sidens arrogante holdning over for vælgerne. Det gælder SF, som det gælder Berlingske Tidende,
Af Erling Böttcher
22. november 2004

NOTAT har tidligere rost beslutningen om ur-afstemning blandt SF's partimedlemmer – ledsaget med et fromt håb om at tingene ville gå fair og retfærdigt til. Derfor er det beskæmmende at opleve, hvordan ja-fløjen i SF optræder.

Medlemmerne skal tage stilling til EU-forfatningen, men de må helst ikke se den. Anderledes kan man ikke tolke sagen, når ja-fløjen samtidig sender de Forenede Unions Partiers aftale (FUP-aftalen) ud til medlemmerne. Bortforklaringer om at partiet ikke har råd, mens man modtager op imod 6 millioner offentlige skattekroner i partistøtte, er så pinlige at de ikke tåler gentagelse.

Hertil kommer en formand, som nægter at afkræfte rygterne om at han går af som formand, hvis det bliver et nej – for så vil medlemmerne kunne stemme frit uden afpresning på, hvorvidt de udløser formandskrise.

Som artiklerne på side 3 viser, er ja-fløjen i SF ikke alene om arrogancen. Et af ja-sidens fremmeste talerør, Berlingske Tidende, beder umiddelbart efter FUP-aftalen Gallup-instituttet om at stille et spørgsmål, udformet så tilpas misledende at ja-flertallet bliver skyhøjt – i modstrid med alle andre meningsmålinger. Berlingske fik sine artikler om, hvor fantastisk glade for EU-forfatningen næsten enhver dansker er, og med tilhørende kommentarer fra alle de glade ja-partiledere. Men hvor må de må have røde ører over at blive politisk misbrugt på den måde i Gallup-instituttet.

Det nye forum "Ja til Europa – nej til EU-forfatningen" opfordrer til en fair folkeafstemning, og spiller ud med nogle enkle krav om fair play.

De krav blev også fremsat før folkeafstemningerne i 1992, 1993, 1998 og 2000 – og blev mødt med øredøvende larmende tavshed fra ja-siden. Mon ikke det går som det plejer? Eller kan vi fromt håbe at nogle fra ja-fløjen har en mening om, hvordan man opnår en fair og fri folkeafstemning?