ARTIKLER


Landbrugsreform udsat godt 10 år

Hverken mælkekvoterne eller den direkte støtte til landmændene forsvinder på denne side af år 2014. Reform af EU's landbrugspolitik er blevet en by i Rusland.
Af Staffan Dahllöf
21. juni 2004

Ikke en gang Kommissionens forslag på, hvordan fordelingen af støtte og bidrag kan laves om, ser ud til at få den fornødne støtte i Ministerrådet.

De reformivrige medlemslandene består et af et mindretal på fem lande: Tyskland, Storbritannien, Sverige, Danmark og mere usikkert Holland.

Denne EU's 'nordlige alliance' står bag idéen om at skelne mellem bidrag og produktion. Denne idé om afkobling går ud på fortsat at betale landmænd for at være landmænd, men ikke for hvor meget de dyrker eller leverer. Forskellige bidrag skal i stedet tælles sammen og gives som en samlet check med udgangspunkt i, hvad den enkelte bedrift fik i perioden 2000-2002.

På den måde skal der gradvis komme mere markedstænkning ind i landbruget, mener den ansvarlige kommissær Franz Fischler.

 

Den fransk-tyske hotelaftale

Men selve støttekulturen vil kun forsvinde meget langsomt. Det stod i praksis klart, efter at Frankrig og Tyskland blev enige om de økonomiske betingelser for EU's udvidelse i en hotelsuite i Bruxelles i oktober sidste år.

Efter landbrugsministrenes reformdiskussion i starten af denne uge ser det ud til, at også den omfordeling, som Franz Fischler foreslår, møder modstand.

Ifølge det officielle referat var der kun 'nogle delegationer', som støttede idéen om at afkoble bidrag fra produktion, mens 'flere' medlemslande gjorde opmærksom på alle de vanskeligheder, som vil ramme netop deres landmænd og regioner.

De aktuelle ændringer gælder kun for den anden halvdel af indeværende budgetperiode fra 2000 til 2006.

Først fra 2007, eller måske mere realistisk fra 2014 vil der blive muligt grundlæggende at lave om på landbrugspolitikken.