ARTIKLER


LO ønsker arbejdsret på europæisk niveau

Men flere fagforeninger er kritiske over for tanken, og arbejdsgiverne er direkte imod
Af Brigitte Alfter
28. juli 2004

Når LO i dagene 26.-30. oktober holder sin store, årlige kongres, skal medlemmerne tage stilling til et dagsordenspunkt, der hedder »Vedtagelse om fremtidens EU-arbejdsret.«

Baggrunden for punktet er, at der indgås flere og flere arbejdsretlige aftaler på europæisk niveau.

Den Europæiske Faglige Sammenslutning, EFS, som LO er medlem af, har allerede indarbejdet kravet i sine vedtægter på en kongres i maj.

Den Europæiske Faglige Sammenslutning går ind for, at der bør etableres en EF-særdomstol med fagdommere, der eventuelt kan behandle europæiske kollektive aftaler.

LO's forbund er ikke enige

Forslaget har dog allerede mødt kraftig modstand – både fra arbejdsgiverne og egne rækker.

Indenfor LO er det ifølge EU-fagligt nyhedsbrev Netop Nu især Dansk Metal og HK, der går ind for en europæisering, mens Specialarbejderforbundet SiD træder vande og Forbundet af Offentligt Ansatte, FOA, er direkte imod.

Og arbejdsgiverne vil simpelthen ikke have flere retlige institutioner på arbejdsmarkedet.

Har institutioner nok

»Der er rigeligt med institutioner i forvejen, og vi i Dansk Arbejdsgiverforening er modstandere af at etablere nye systemer.

Vi har i forvejen et virvar af konventioner, direktiver, aftaler og instanser at forholde os til,« siger direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jørgen Neergaard Larsen, til LO’s ugebrev A4.

»I stedet for at køre videre med harmoniseringsstandarder ser vi helst mindstemål, som det enkelte land, den enkelte branche og virksomhed kan indrette sig efter,« siger direktøren.

Uforstående

Denne holdning står fagforeningsfolkene med hang til en europæisk aftale ifølge A4 uforstående overfor.

»Når der indgås flere og flere europæiske aftaler, må vi også have et system, hvor parterne får mulighed for at få fortolket de indgåede aftaler. Vi må have et system til at afgøre tvister. Det er mig helt uforståeligt, at Dansk Arbejdsgiverforening ved at afvise et europæisk arbejdsretsligt system samtidig undsiger den sociale dialog herhjemme.

Når parternes aftalemodel er nyttig på dansk plan, er den det selvfølgelig også på europæisk plan,« siger eksempelvis den nye formand for Dansk Metal, Thorkild E. Jensen i A4.

Men arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, Jesper Due, siger, at ideen er urealistisk, så længe arbejdsgiverne ikke er med på den.

De danske arbejdsgivere er nemlig ikke ene om at være imod forslaget. Også de europæiske arbejdsgivere er imod.

Frygter glidebane

Det kan kritikerne i LO glæde sig over. De ønsker nemlig hverken fælles arbejdsret eller hovedaftale.

»Vi frygter at komme ud på en glidebane,« siger forhandlingschef i FOA, Steen Parker, til nyhedsbrevet Netop Nu. »Vi er bange for, at en europæisk hovedaftale vil gøre systemet klart til at forhandle løn på europæisk plan,« siger han.

Også i SiD er der folk, der er bekymrede: »Vi må skarpt afvise, at der skal oprettes en EU-arbejdsret som en underafdeling af EF-domstolen. Den vil være bundet af de samme forpligtelser som EU's domstol i Luxembourg – først og fremmest hensynet til kapitalens frie bevægelighed. Hvis man samtidig – som LO vil – åbner for EU-regler for sympatikonflikt, kan en sådan domstols fortolkninger få katastrofale følger for de faglige rettigheder i Danmark,« siger Finn Sørensen, der er formand for bryggeriarbejderne i SiD i København, til det nyhedsbrev, der udgives af Folkebevægelsen mod EU.