ARTIKLER


Norsk Nei til EU afviser EØS-aftalen

Norske EU-modstandere vil ud af EØS-aftalen og undgå EU-medlemskab. De vil også gerne bidrage til udviklingen i 0st- og Centraleuropa – uden om EU.
Af Luise Hemmer Pihl
1. juli 2004

I weekenden holdt Nei til EU, den norske EU-modstanderorganisation, der svarer til Folkebevægelsen mod EU, landsmøde i Oslo på et tidspunkt, hvor meningsmålingerne for første gang viser flertal for at få Norge med i Unionen.

Det anfægtede imidlertid ikke den genvalgte formand, den 28-årige Sigbjørn Gjelsvik, der blandt andet sagde: »Med et offensivt nej til EU, stærk argumentation og folkelig modstand skal kampen mod EU-medlemskab og EØS vindes.«

Gjelsvik vendte sig imod forslaget om, at Norge skal betale et betragteligt bidrag til EU’s udvidelse til gengæld for frihandelsaftaler med de nye EU-medlemslande. Han påpegede, at Norge allerede har frihandelsaftalerne med disse lande på plads.

Det betyder imidlertid ikke, at Norge ikke skal betale betragtelige bidrag til udviklingen i 0st- og Centraleuropa, fremhævede Gjelsvik. Men det skal ikke ske gennem EU-apparatet, og det må ikke gå ud over endnu fattigere dele af verden, sagde han.

Den traditionsrige årbog fra Nei til EU hedder i år »Ud af EØS?«. Den er skrevet af organisationens respekterede udreder, Dag Seierstad, og den kommer ikke til at stå alene med sine betragtninger om alternative muligheder ret længe. I foråret 2003 udsender NUPI, Norges Udenrigspolitiske Institut, nemlig også en udredning om fordele og ulemper ved EØS-Aftalen.

Landsmødet valgte to kvindelige næstformænd, SV-politikeren Ågot Valle og den unge, partiløse miljøaktivist Tine Larsen.