ARTIKLER


Parlamentarikere søger nu at vælte Kommissionen

Over 70 medlemmer af EU-Parlamentet har skriftligt krævet, at Parlamentet ved en afstemning udtrykker mistillid til Kommissionen og dermed tvinger den til at gå af.
Af Erling Böttcher
7. maj 2004

STRASBOURG (NOTAT). Over 70 medlemmer af EU-parlamentet indleverer nu et krav om en tillidsafstemning. Det er mere end de nødvendige 10 procent af medlemmerne. Dermed er det sikkert, at der i april-samlingen bliver en afgørende afstemning om, hvorvidt man kan have tillid til EU-kommissionen.

Initiativtagerne til mistillidsafstemningen er en tværpolitisk gruppe, der kalder sigt »venner af hæderlig bogføring« (friends of clean accounts).

Gruppen ledes af de tre EU-politikere Gabriele Stauner (tysk kristdemokrat), Chris Heaton-Harris (skotsk konservativ) og Jens-Peter Bonde (formand for EDD-gruppen). De har anskaffet sig et fælles logo med en fejekost, der gør rent i EU.

Ingen vil tage ansvaret

Hovedårsagen til initiativet er Eurostat-skandalen, hvor penge systematisk blev ført over til private konti. Ingen har endnu taget eller fået ansvaret for skandalen.

»EU-kommissionen må se at få placeret et ansvar. Hvis den ikke vil det, har EU-Parlamentet ikke andre muligheder end at udtrykke mistillid til den samlede Kommission,«, siger Jens-Peter Bonde til Notat. Eurostat hører under økonomi-kommissæren, spanieren Pedro Solbes. Men han har undskyldt sig med at han »ikke vidste noget«.

Det er en undskyldning som ikke ville anerkendes i Folketinget. Her er en minister altid ansvarlig for sit område – også hvis embedsmændene har holdt oplysninger hemmelige for ham eller hende. Da EU-kommissionen i 1999 blev fyret af EU-parlamentet, var hovedårsagen, som en rapport beskrev det, at EU-kommissionen viste sig uvillig til at tage ansvaret for noget som helst.

Den sidste chance

Det er sidste chance, hvis Pedro Solbes skal stilles til ansvar. Efter regeringsskiftet i Spanien skal Solbes hjem til stillingen som vice-statsminister og altså være nr. 2 efter den kommende statsminister Zapatero.

Hvis EU-Kommissionen skal tvinges til at gå af, skal halvdelen af EU-Parlamentets 626 medlemmer stemme for det. Initiativtagerne vil ved afstemningen kræve navneopråb, så det klart kan fremgå hvilke politikere som kan støtte EU's regnskab for 2002. Et regnskab som omfatter blandt andet Eurostat-skandalen og de 35,8 procent flere penge, der er svindlet med, som tidligere beskrevet i Notat. erling@notat.dk