ARTIKLER


Polsk frygt for fordrevne tyskere

Polakker frygter, at deres EU-medlemskab vil få tyskere til at rejse krav om at få den jord, som de mistede efter Anden Verdenskrig.
Af Sven Skovmand
9. maj 2004

Kort efter det bitre opgør om EU-forfatningen er polakker og tyskere igen kommet i strid. Denne gang drejer det sig om den polske jord, som mange tyskere gør krav på, skriver Der Spiegel den 26.1.2004

Det drejer sig om efterkommere af de 8 millioner tyskere, som ved slutningen af Anden Verdenskrig blev fordrevet fra Schlesien og den polske del af det daværende Østpreussen. De mistede ved denne lejlighed deres jord, og de øjner med Polens EU-medlemskab en mulighed for at få deres jord tilbage eller i hvert fald at få en større erstatning for den.

Ialt 30.000 tyskere har rejst krav om tilbagegivelse af deres jord. De har organiseret sig i organisationen »Preussische Treuhand« og har i øvrigt rejst krav ved domstolen for menneskerettigheder i Strasbourg.

De polske myndigheder afviser alle krav, men det forhindrer ikke de nuværende beboere i at være nervøse. Det skyldes blandt andet, at de i de fleste tilfælde har lejet jorden af den polske stat og altså ikke ejer den selv.