ARTIKLER


Prodi trækkes ind i Eurostat-skandale

Både Kommissionens formand, Romano Prodi, og tre kommissærer kendte mere til Eurostat-skandalen end de hidtil har villet indrømme, afslører Financial Times.
Af Hans Kronberg
18. juni 2004

Formanden for EU-Kommissionen, Romano Prodi, og tre kommissærer trækkes nu ind i den største finansskandale i EU-systemet siden den tidligere Kommission i 1999 blev tvunget til at trække sig tilbage.


Ifølge den britiske avis Financial Times vidste Prodi og kommissærerne mere om den voksende skandale omkring EU's statistiske kontor, Eurostat, end de indtil videre har villet indrømme. Og på trods af løfter om at bekæmpe svindel og beskytte ansatte, der hjælper med at få problemerne frem, så foretog Kommissionen sig intet. De tre kommissærer er Michaele Schreyer, Neil Kinnock og Pedro Solbes, der har ansvaret for hhv. budgettet, interne reformer og økonomiske og monetære anliggender.


Franske anklagere har åbnet en undersøgelse af forholdene i Eurostat, hvor lederen af Eurostat, Yves Franchet, og en af direktørerne, Daniel Byk, er mistænkt for at have kanaliseret offentlige penge over på en hemmelig bankkonto i Luxembourg. De nægter sig begge skyldige.

 

Nepotisme og dårlig ledelse
Eurostat-affæren er det seneste skud på en stamme af fem andre undersøgelser, der tilsammen udgør de alvorligste anklager mod en Kommission, siden den tidligere Kommission under Jacques Santer i 1999 måtte trække sig tilbage før tiden på grund af anklager om nepotisme og dårlig ledelse.
Indtil videre har Kommissionen nægtet at sige, hvad den vidste om Eurostat, og ifølge budgetkommissær Michaele Schreyer blev hun først i februar orienteret om en kritisk revisionsrapport.


Men ifølge den anklagede Eurostat-leder, Yves Franchet, var hun derimod godt orienteret, ligesom også Prodi, Neil Kinnock og Pedro Solbes var det.


»Hun (Michaele Schreyer - red.) var orienteret om alle problemerne, og vi talte meget om dem,« siger Franchet i TV-interview ifølge Financial Times.


Det tyske medlem af EU-Parlamentet, Gabriele Stauner, siger, at 'enten kendte Schreyer til problemerne i Eurostat, men foretog sig ingenting, eller også var hun ikke orienteret, hvorfor hun ikke har kontrol over sin administration.'


Financial Times kan også afsløre et brev fra september, hvori Prodi skriver, at Kommissionen allerede i 1999 satte spørgsmålstegn ved mulige forsyndelser. Brevet viser, at Prodi tidligt var orienteret om de alvorlige problemer i Eurostat.


Kinnock, Schreyer og Solbes skal tirsdag svare på spørgsmål fra EU-Parlamentets budgetkontroludvalg.