ARTIKLER


Skoleelever tilbageholdt ved italiensk grænse

Danske aktivister mod EU tilbageholdt af italiensk politi i to timer den 6. november 2002
Af Solveig B. Berner
2. juli 2004

Onsdag morgen rejste 42 danske aktivister ind i Italien, for at deltage i European Social Forum i Firenze frem til den 10.november. De blev både tilbageholdt, visiteret og registreret, beretter Lars Grenå fra Folkebevægelsens Unge mod Unionen.

Den europæiske konference er arrangeret af en lang række græsrødder og NGO'ere i Europa. Der forventes mellem 10- og 20.000 deltagere og mellem 100 og 200.000 deltagere i et demonstrationsoptog imod et militært angreb på Irak.

På den italienske premierminister Silvio Berlusconis ordre har Italien midlertidigt ophævet Schengen-aftalen på grund af konferencen. På vej ind i Italien blev danskernes bus onsdag morgen i denne uge tilbageholdt ved grænsen i to timer, hvor de unge passagerer blev visiteret og registreret inden de fik lov til at fortsætte.

Senere på formiddagen blev bussen igen stoppet ved bygrænsen til Firenze.

»Det kom ikke som en overraskelse for os,« siger Lars Grenå.

»Grænselukninger er også en del af den danske regerings strategi under topmødet i december. Jeg ser det, som et eksempel på, at al snak om fri bevægelighed kun gælder varer og penge. Derimod bliver alle, som er det mindste kritiske overfor EU, behandlet som forbrydere.«

Blandt aktivisterne er der flere folkeskoleelever.

»Lukningen af grænser og tilbageholdelserne er med til at skræmme folk væk fra demonstrationer og protester. Jeg mener, at det er på kant med ytringsfriheden, at prisen for at demonstrere er, at man skal begramses af fremmede mænd, og tilbageholdes som en kriminel,« tilføjer Lars Grenå og fortæller, at aktivisterne fortsætter deltagelsen i European Social Forum med godt humør bl.a. for at mobilisere til topmødet i København til december, hvor de håber på et stort antal internationale gæster.