ARTIKLER


Strukturpengene rykker mod øst

Siden EF's begyndelse har det været et mål at udligne mellem rige og fattige regioner. I dag koster det en tredjedel af budgettet. Men med udvidelsen er strukturpengene ved at flytte østpå.
Af Brigitte Alfter
9. maj 2004

Den 1. maj vokser EU's befolkning med 20 procent, EU's areal med 23 procent, og EU's samlede indkomst – bruttonationalproduktet – med 4,8 procent. Men den samlede indkomst pr. person falder med 12,4 procent.

Det betyder store forandringer – ikke mindst når det drejer sig om tilskuddene fra de såkaldte strukturfonde, penge, som EU giver til fattige eller dårligt udviklede områder.

Strukturpengene har siden midten af 1990'erne udgjort omkring en tredjedel af EU's budget – omkring 30 milliarder euro eller 223 milliarder kroner hvert år. Det svarer til omkring ni Storebæltsbroer.

Ønsket om udligning

Siden EU's tilblivelse har der været gjort forsøg på at skabe udligning mellem rige og fattige regioner.

Allerede i præamblen til Rom-traktaten i 1957 stod der, at »en harmonisk udvikling« skulle sikres ved at »formindske ulighederne mellem de forskellige områder og forbedre de mindre begunstigede områders stilling.«

De største opgaver for strukturfondene kom, da Grækenland, Spanien, Portugal og Irland blev medlemmer, men også Østtyskland får betydelige tilskud.

Af dem kan kun Irland prale af at have brugt pengene på en måde, så landet er kommet over EU-gennemsnittet. Det fremgår af materiale fra Kommissionen.

Den magiske grænse

Størstedelen af strukturpengene, 70 procent, går til områder, der har brug for infrastruktur, uddannelse og andet, der kan sætte gang i erhvervslivet. Men der er en magisk grænse for disse penge:

Indkomsten i området, der gerne vil have fat i pengene, skal nemlig ligge under 75 procent af EU’s gennemsnitlige indkomst.

Natten fra den 30. april til den 1. maj i år vil derfor teoretisk set flytte strukturfonden ud af rækkevidde for en hel stribe af regioner.

Det skyldes ikke, at eksempelvis de østtyske delstater eller det arbejdsløshedsramte Wales er blevet rigere eller bedre stillet.

Men det gennemsnitlige bruttonationalprodukt i hele EU ændrer sig kraftigt, når de ti nye lande kommer med i EU, og 75 procents grænsen overskrides.

Sønderjylland glider ud

Også Danmark modtager penge fra strukturfondene, men her i landet kommer de fra andre kasser.

Således har både Nordjylland, Sønderjylland og en del af de danske øer fået tilskud gennem de såkaldte »Mål 2-midler«, der støtter udvikling af landbrugsområder eller områder i industriel tilbagegang. I de kommende år vil tilskuddene kun gå til Nordjylland og øerne, idet tilskuddene til Sønderjylland skal udfases i løbet af 2004.