ARTIKLER


Tæt på en forbundsstat

Socialdemokraten Torben Lund fik ørerne i maskinen, da han kaldte forfatningen for en forfatning og sagde, at EU var tæt på en forbundsstat.
Af Bettina Berg
17. juni 2004

Egentligt havde Torben Lund bare svaret på en række spørgsmål om EU-Konventet på EU-Parlamentets danske hjemmeside – ligesom de 15 andre danske parlamentarikere.

Men Torben Lund var til forskel for de andre unionsglade parlamentarikere ikke særlig glad for den forfatning, som Konventet havde brygget sammen. Faktisk skrev han, at vi med den nye forfatning 'er fem procent fra en egentligt forbundsstat' – og det fik altså brænde til at falde ned fra hans partikammerater i Danmark.

Især fordi Lund også meddelte, at han ville stemme nej til forfatningen til næste år, hvis ikke der bliver ændret radikalt i teksten.

 

Formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Kristian Madsen, mente, at Torben Lund måtte gå af som gruppeformand i S-gruppen i EU-Parlamentet – hvilket fik Torben Lund til at bemærke 'at højden til loftet i DSU svarer til størrelsen af formandens begavelse'.

 

Socialdemokraternes medlem i Konventet, Henrik Dam Kristensen, kunne slet ikke forstå Torben Lunds pointer og mente, at han var ved at lægge sig side om side med Jens-Peter Bonde fra JuniBevægelsen i argumentation.

 

Vil ikke trække sig

Men Torben Lund har ikke tænkt sig at trække sig som gruppeformand i EU-Parlamentet og har også afvist kritikken fra den socialdemokratiske hovedbestyrelse om, at han har sagt højt, hvad han mener.

 

Som en del af sin argumentation for, at forbundsstaten nærmer sig, henviser han til, at EU-Parlamentet med den nye forfatning får mere magt på bekostning af de nationale parlamenter. En magt, som Torben Lund slet ikke mener, at Parlamentet er moden til.

 

»En stadig større del af lovgivningen i Europa-Parlamentet bliver vedtaget uden debat i Plenarforsamlingen. Alt for meget tid bliver brugt på at diskutere udenrigspolitiske spørgsmål, som Europa-Parlamentet ingen indflydelse har på. Parlamentet lever ikke op til sit lovmæssige ansvar i dag,« skriver han blandt andet.

 

Desuden mener Lund, at Parlamentet mangler demokratisk legitimitet – mindre end 50 procent af vælgerne stemmer til parlamentsvalgene, og stemmeprocenten har været konstant faldende siden første valg i 1979. Desuden har det faktum, at Danmark mister sin faste kommissær, heller ikke hjulpet på begejstringen.

 

Smædekampagne

Til gengæld for at Lund altså har fortalt den danske offentlighed, hvad han mener om Konventet, har det socialdemokratiske partikontor fortalt den samme offentlighed, hvad de mener om, at Torben Lund ikke længere gider dele sine EU-midler med kontoret. Torben Lund har nemlig besluttet sig for selv at fordele de penge til sekretærhjælp og papirclips – ca. 1,2 millioner kroner - som han årligt modtager af EU-Parlamentet – og det mener partikontoret er en dårlig ide. Torben Lund mener derimod, at det er en dårlig ide, at kontoret har delt sine oplysninger med medierne og føler sig forfulgt af 'en nedrig smædekampagne'.

 

Socialdemokraterne og de Radikale begyndte i fredags forhandlinger med regeringen om, hvilke krav Danmark vil stille til forfatningsteksten på den regeringskonference, der starter i oktober. Og ud fra de foreløbige meldinger ser det ud, som om Danmark ikke vil kræve nogen ændringer. Men så ved vi da i hvert fald, hvad Torben Lund stemmer.