ARTIKLER


Tysk journalist trækker Kommissionen for retten

I marts fik den tyske korrespondent i Bruxelles, Hans-Martin Tillack, beslaglagt alt sit materiale. I denne uge indgav han en klage til EF-Domstolen, hvor han kræver millionerstatning.
Af Brigitte Alfter
6. juni 2004

Den tyske EU-korrespondent, Hans-Martin Tillack, har i denne uge indgivet en klage til EF-Domstolens første instans. Han kræver lidt over 1,8 millioner kroner) i erstatning af Kommissionen.

Sagen blev kendt i marts i år, da belgisk politi ransagede journalistens lejlighed og kontor og beslaglagde flere computere og telefoner samt i kassevis af materialer.

Tillack er ikke blevet sigtet for noget, men Kommissionens anti-bedrageri afdeling, OLAF, hævder, at han har betalt en medarbejder i Kommissionens for en hemmelig rapport tilbage i 2002.

Tillack kræver nu, at sagen mod ham hos de belgiske myndigheder bliver indstillet, at Kommissionen – der jo gennem OLAF er part i den belgiske sag – ikke får mulighed for at se hans beslaglagte materialer, samt altså en skadeserstatning på godt 1,8 millioner kroner for injurier.

Brød grundlæggende rettigheder

Tillack hævder, at flere af OLAF’s egne regler er blevet brudt, samt at OLAF ikke har overholdt grundlæggende rettigheder, som de er fastlagt i den Europæiske Konvention for Menneskerettigheder.

Han mener således, at han havde krav på at blive hørt som part i sagen, inden anklagerne blev givet videre til det belgiske politi.

Desuden har OLAF’s ledelse ikke – som den skal - givet ordentlig besked til sit eget kontroludvalg, inden sagen blev overgivet til anklagemyndigheden. Det bekræftede et medlem af kontroludvalget, Harald Noack, i april overfor EUobserver.com.

Frygter for kilderne

Retssagen ved EF-Domstolen om at indstille sagen mod Tillack i Belgien samt om erstatningen ventes at kunne tage flere år. Derfor vil han bede retten om at hastebehandle sagen om at beskytte hans materiale.

Han frygter, at flere af de kilder i EU-systemet, der har givet ham materiale i tillid til, at deres navn ikke kom frem, vil kunne blive afsløret til EU-myndighederne, hvis de – som part i sagen – får adgang til hans materialer.

Det er muligt for enkelte lande, eksempelvis Danmark, at gå ind i en sag og støtte klageren, hvis sagen er af principiel karakter. Desværre var det ikke muligt inden redaktionens slutning at få en kommentar til sagen fra Udenrigsministeriet, da den rette medarbejder ikke var tilstede.