ARTIKLER


Udvidelsen ændrer ikke eksklusivaftaler

De danske eksklusivaftaler bliver ikke forbudt, selv om regeringen ønsker det. Dansk Folkeparti sikrer overenskomstformen som en overgangsordning. Det sker blandt andet for at sikre mod løndumping fra de nye EU-lande.
Af Staffan Dahllöf
18. juni 2004

Uden støtte fra Dansk Folkeparti er der ikke flertal for regeringens lovforslag om at forbyde eksklusivaftaler – overenskomster hvor ansættelse er betinget af medlemskab i en bestemt fagforening.

 

Det stod klart ved andenbehandlingen i Folketinget sidste uge, da forslaget blev sendt tilbage til arbejdsmarkedsudvalget. Udvalget bliver derfor nødt til at konstatere, at der ikke er flertal for en lovændring.

 

Fagbevægelsen vil altså fortsat kunne bruge eksklusivaftalerne til at begrænse brugen af uorganiseret og lavtlønnet arbejdskraft fra nye EU-lande, som eventuelt måtte søge til Danmark fra og med den 1. maj næste år.

 

Eksklusivaftaler er i og for sig en aftaleform, som Dansk Folkeparti vil af med, men så ønsker partiet også et forbud mod krav om medlemskab i organisationer for liberale erhverv som advokater og læger.

 

»Vi vil ikke være med til en rent ideologisk lovgivning, som kun bliver rettet mod lønmodtagerne,« siger partiets arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted.

 

Dansk Folkeparti har tidligere stillet krav om, at Danmark fuldt ud skal gøre brug for den mulige overgangsperiode på syv år, hvor folk fra nye EU-lande ikke frit kan tage arbejdskraft i Danmark.

 

Men det ville hverken regeringen eller Socialdemokraterne være med til.