ARTIKLER


Afregulering skal give flere jobs

Ny opskrift men gammelkendte ingredienser i EU-plan for vækst og job. Fagbevægelsen og Frankrigs præsident kritiserer Kommissionens initiativ.
Af Staffan Dahllöf
8. februar 2005

Mens statsminister Anders Fogh Rasmussen nedtoner sin profil som nyliberal i valgkampen, skubber EU-kommissionen, anført af formanden Jos‚ Manuel Barroso, på med de markedsorienterede initiativer:

– Det omdiskuterede forslag til Servicedirektiv skal gøre det nemmere for udenlandske virksomheder kun at følge regler og love hjemmefra når de arbejder i andre lande

– En ny kemikalielovgivning (REACH) skal tage større hensyn til erhvervslivet end i det hidtil diskuterede forslag.

– Arbejdsmarkedet skal dereguleres, for at fremme en øget bevægelighed blandt lønmodtagere. Efterløn og lignende ordninger skal helst fjernes.

Det er nogle af initiativerne som vil få direkte betydning for borgerne og erhvervslivet i et forsøg på at genstarte den så kaldte Lissabon-strategi om at gøre EU konkurrencedygtig over for omverdenen.

Til medlemslandenes regeringer bliver der stillet krav om at de skal satse mere på forskning og uddannelse. Landene skal også give flere penge til EU’s samlede budget. Og så skal hvert land udpege en og Hr. eller Fru Lissabon som skal være ansvarlig for hele øvelsen.

(Miljø)teknik

Det var ventet at Kommissionens nye forslag ville få mere en mere markedspræget profil end da Lissabon-strategien blev undfanget for fem år siden af de dengang socialdemokratiske regeringschefer i EU.

Den forskydning prioriteringer var noget som socialdemokraternes europæiske formand Poul Nyrup Rasmussen advarede imod sidste uge, og som Venstres medlem af EU-parlamentet, Karin Riis Jørgensen, så frem til.

Begge to fik ret.

I den nye slankede version fra Kommissionen skal man ganske langt ned i dokumenterne for at finde noget om f.eks. socialt sammenhold eller miljøhensyn.

Typisk er miljø kun omtalt i forbindelse med investeringer i miljøteknik som forventes at fremme den økonomiske vækst.

Chirac synger med

Men det er ikke kun socialdemokraterne i EU-parlamentet som demonstrerer deres misfornøjelse.

Den Europæiske Fagbevægelse (EFS) har, som NOTAT tidligere har beskrevet, haft problemer med prioriteringerne i Lissabon-strategien.

Det billede gentager sig nu med nye advarsler imod at ”det sociale Europa trues”.

En ny stemme i det kor er den franske præsident Jacques Chirac som i onsdags sagde at forslaget til Servicedirektiv – en mærkesag i Lissabon-strategien – må laves om.

”Det indebærer en afvisning af økonomisk, social og retlig dumpning” sagde Chiracs talsmand til nyhedsbureauet AFP.

Også den franske Europaminister Claudie Haignere og udenrigsministeren, den tidligere kommissær Michel Barnier, synger nu med på den kritiske melodi.

Folkeafstemning på fransk

Den borgerlige franske kritik af forslaget til Servicedirektiv kommer efter at det franske Socialistparti har haft en intern kamp om, hvorvidt man skal støtte EU-forfatningen eller ej.

Resultatet blev et ja fra socialisterne.

Men begge sider i fransk politik ser ud til at have behov af en mere social EU-politik, hvis den kommende folkeafstemning om forfatningen skal vindes.

Også forårets EU-formand, Luxembourgs Jean-Claude Juncker, har talt advarende om ”social dumpning”.

Den mere eller mindre genstartede Lissabon-strategi er hovedtema på det kommende EU-topmøde i marts i Bruxelles.