ARTIKLER


Borgernes Dagsorden i gang efter udskiftning

Dansk Folkeoplysnings Samråd har overtaget den ledige plads efter at Europabevægelsen er gået fra bevægelsernes fælles planlægningsgruppe.
Af Ib Roslund
14. november 2005

Torsdag den 27. oktober godkendte Folketingets præsidium den sidste del af de bevillinger, som i alt giver 17 millioner kroner til lokale eller landsdækkende aktiviteter der skal fremme den folkelige debat om det fremtidige europæiske samarbejde.

»Nu er formalia på plads og der er skabt en økonomisk platform for en spændende og engageret debat. I Europaudvalget glæder vi os til for alvor at få gang i debatten og høre, hvad folk har på hjerte«, udtaler formanden for Folketingets Europaudvalg, Elisabeth Arnold (R), i den forbindelse.

Samme dag havde Elisabeth Arnold og Europaudvalgets næstformand Charlotte Antonsen (V) møde i planlægningsgruppen, som er det NGO-forum med 9 organisationer, der arbejder sammen om at »debatten om Europa og Den Europæiske Union skal ud til borgerne«.

Den fælles overskrift for planlægningsgruppens og Europaudvalgets aktiviteter er »Borgernes Dagsorden«.

På mødet den 27. oktober fortalte formanden for Europabevægelsen, Erik Boel, hvorfor hans organisation dagen forinden besluttede at forlade planlægningsgruppen.

Nye i Jurassic Park

»Det er et trist symptom på den betydning, som Christiansborg tillægger EU at alle partierne er blevet enige om at overlade debatten om Europas fremtid til Europadebattens Jurassic Park af bevægelser fra fortidens ja-nej-debatter. Det er ikke seriøst«, siger han i en pressemeddelelse, som gav anledning til en større artikel i Berlingske Tidende netop den 27. oktober.

Europaudvalget og bevægelserne i planlægningsgruppen beklagede alle beslutningen. Men Elisabeth Arnold sagde samtidigt at »Det er værst for dem selv« og fortalte at flere andre organisationer havde henvendt sig til Europaudvalget og bedt om at komme med i planlægningsgruppen.

Fredag den 28. oktober besluttede Europaudvalget så at Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS) skulle indtræde i gruppen i stedet for Europabevægelsen.

»Vi går med i det, fordi jeg tror, vi kan bidrage med noget andet end ja- og nej-bevægelserne,« siger sekretariatsleder Christel Schaldemose fra DFS, som ser frem til arbejdet med Borgernes Dagsorden.

»Jeg kan godt forstå, hvad Europabevægelsen siger. Men jeg syntes at hvis der er noget, man er uenig i, så kan man jo gå ind og ændre det.«

Om dette bliver sidste udskiftning i planlægningsgruppen – eller Jurassic Park som Boel kalder den – er endnu uvist. Dansk Ungdoms Fællesråd er formelt inviteret med, men har endnu ikke afklaret sit forhold til det parallelle spor i Borgernes Dagsorden.

Udover de nævnte består planlægningsgruppen af Nyt Europa, Oplysningforbundet DEO, Udfordring Europa, JuniBevægelsen, Fagbevægelsen mod Unionen, Folkebevægelsen mod EU og Folkehøjskolernes Forening i Danmark.