ARTIKLER


Danmark i front om telekontrol

Flertal i EU skal vedtage regler om registrering af oplysninger af telefonsamtaler og e-mails. Danmark er parat til at gå enegang, siger justitsminister Lene Espersen.
Af Staffan Dahllöf
31. oktober 2005

Målet er en afgørende beslutning i år. Et flertal af EU-landene vil nu vedtage et direktiv om logning af samtaler og e-mails og ikke som hidtil foreslået en rammeafgørelse som kræver enstemmighed.

Det var beskeden efter justitsministrenes seneste rådsmøde om sagen.

Et direktiv indebærer at enkelte lande kan blive stemt ned. Men det betyder også, at det hidtil skeptiske EU-parlament får indflydelse over den endelige beslutning.

På den måde håber EU's formandskabsland Storbritannien at få vedtaget de kontroversielle regler inden årets udgang.

Ifølge briterne er der nu enighed om at opbevare oplysninger om telefonsamtaler på faste net og mobiler i et til to år, og oplysninger om e-mails, Internettelefoni og ubesvarede samtaler i seks måneder.

De enkelte medlemslande skal videre kunne erstatte teleselskaber og andre udbydere for deres udgifter i forbindelse med opbevaring.

De tekniske specifikationer skal nu fremgå af en liste, og ikke som tidligere foreslået kunne justeres løbende af en embedsmandskomité.

I lommen på industrien

Enigheden indebærer at det ikke skal registreres hvilke hjemmesider borgerne har besøgt.

Det er et trin tilbage sammenlignet med tidligere forslag, og justitsminister Lene Espersen vil ikke opgive hjemmeside-registreringen. På et åbent samråd i Europaudvalget sagde hun at hvis EU-landene ikke bliver enige, vil hun udstede den bekendtgørelse om tilsvarende dansk lov som har ligget i mølpose siden den blev vedtaget i 2002.

På samrådet afviste hun kritik som er rejst i Parlamentet:

» Jeg mener det er problematisk at man i Europa-Parlamentet er havnet i teleindustriens lommer. Det er meget kendetegnende at den samme kritik kommer fra Finland med Nokia, og Tyskland med Deutsche Telekom,« sagde ministeren.

Også den danske telebranche har kritiseret forslaget, blandt andet fordi registrering af internetsamtaler og af mobilsamtaler med taletidskort ikke vil kunne vise hvem som har talt med hvem.