ARTIKLER


De danske sydslesvigere i nøglestilling

Selvom Sydslesvigsk Vælgerforening mistede et mandat ved valget i 2005, fik de en nøglerolle i spørgsmålet om regeringen i Slesvig-Holsten.
Af Sven Skovmand
7. marts 2005

Ved landdagsvalget i Slesvig-Holsten den 20.2.2005 gik de danske sydslesvigeres parti SSW tilbage fra tre til to mandater. Men da hverken Socialdemokraterne og De Grønne eller De Kristelige Demokrater (CDU) og De Frie Demokrater (FDP) fik flertal, blev de to danske mandater afgørende, skriver Flensborg Avis 22.2.2005

SSW's spidskandidat Anke Spoorendonk meddelte herefter, at man ville være villig til at lade Heide Simonis socialdemokratisk-grønne regering fortsætte som mindretalsregering, hvis den ville opfylde en række af SSW's krav.

Det vakte voldsom utilfredshed hos politikere fra CDU og FDP. De mente, at SSW skulle afholde sig fra at stemme, så CDU kunne danne regering. Partiet fik nemlig sammen med FDP 34 mandater, mens Socialdemokraterne og De Grønne kun fik 33.

En sådan støtte ville dog være det rene selvmord for SSW, idet langt de fleste medlemmer af mindretallet føler sig i større overensstemmelse med Socialdemokraterne end med CDU. Og da CDU og FDP ikke var villig til at føre egentlige forhandlinger med SSW, var resultatet givet.

Selvom SSW gik tilbage fra 34.777 til 32.565 stemmer i Sydslesvig og fra 25.590 til 19.336 i Holsten, havde partiet i grunden et godt valg.

Tilbage i 1970'erne og 1980'erne fik SSW kun lidt over 20.000 stemmer. Dengang opstillede partiet dog kun i Sydslesvig, mens det i de sidste to valg har opstillet både i Holsten og Sydslesvig.