ARTIKLER


EU skal løse problemer om grænsekontrol

EU's udenrigsministre har vedtaget, at de vil hjælpe palæstinenserne med at få en effektiv grænsekontrol mellem Gaza-striben og Ægypten.
Af Sven Skovmand
14. november 2005

Mandag den 7.11.2005 vedtog EU's udenrigsministre at bistå palæstinenserne med at opbygge en effektiv grænsekontrol mellem Gaza-striben og Ægypten, skriver EUobserver.com 7.11.2005.

I dag udføres denne kontrol af Israel, hvilket i praksis betyder at der ikke er fri adgang for palæstinenserne til at komme ind i Ægypten.

Ifølge FN's repræsentant i området, den tidligere leder af Verdensbanken, James Wolfensohn, er fri adgang mellem Ægypten og Gazastriben afgørende for områdets økonomiske udvikling.

Derfor har USA's udenrigsminister, Condoleezza Rice, lagt stærkt pres på Israel for at opgive denne del af grænsekontrollen, og dermed er EU kommet ind i billedet.

Den israelske regering foreslog oprindelig at EU skulle foretage kontrollen og herunder arrestere alle, der forsøgte at smugle våben ind i Gaza.

Dette har EU imidlertid sagt nej til. Man vil i stedet uddanne palæstinensiske politiofficerer, så de kan løse opgaven.

Ikke alle EU-lande er imidlertid glade for beslutningen.

»At bevogte grænsen eller endog sende soldater og politifolk er ikke EU's opgave og må ikke komme i betragtning,« sagde den tjekkiske udenrigsminister Cyril Svoboda på mødet.