ARTIKLER


Forfatningen humper videre

Polen stopper godkendelse, Slovakiets øjesteret stopper landets EU-ivrige politikere, mens Luxembourg, Cypern og Malta sagde ja.
Af Erling Böttcher
22. august 2005

10. juli kom det ventede lille rygklap til EU-forfatningen fra Luxembourg.

Det blev et langt mindre ja end man tidligere kunne forvente fra et af de historisk set mest entusiastiske EU-medlemslande. Den populære luxembourgske regeringschef Jean-Claude Juncker slog fast at han ville stoppe som premierminister og dermed udløse regeringskrise, hvis vælgerne skulle stemme nej til EU-forfatningen.

Det var en håndfast trussel, og 56,5% af de luxembourgske vælgere valgte da også at bakke deres premierminister op og stemme ja til EU-forfatningen. Det kunne ikke skjule det mest iøjnefaldende fra Luxembourg, nemlig den historisk lave EU-opbakning, hvor hele 43,5% stemte nej til EU-forfatningen.

Stop i Slovakiet

Et stort flertal i Slovakiets parlament godkendte EU-forfatningen allerede den 11. maj. Slovakiets præsident, Ivan Gasparovic, skulle i midten af juli underskrive landets godkendelse, men så sagde den slovakiske Højesteret stop.

Fredag den 15. juli meddelte Højesteret at præsidenten ikke måtte underskrive, idet retten først ville tage stilling til en klage fra 13 aktivister. De 13 klagere hævder at en tiltrædelse til EU-forfatningen vil være at lade Slovakiet melde sig ind i en transnational stat, og et sådant skridt vil kræve en folkeafstemning ifølge den slovakiske forfatning.

Afgørelsen om en folkeafstemning i Slovakiet vil retten tage inden udgangen af i år.

Ifølge internetavisen euobser-ver.com vurderer tjekkiske juridiske eksperter at domstolens handling afspejler en vis lydhørhed over for klagernes argumenter, selv om dommernes endelige stillingtagen ikke kendes endnu.

Polen udskyder

5. juli besluttede et flertal i Polens parlament, Sejmen, at følge den lange række af lande som har stoppet for godkendelsen af EU-forfatningen.

Den snævre kampafstemning blev vundet med 189 stemmer for udskydelse, imod 180 for at godkende nu. Godkendelsen er nu udskudt til at komme tidligst engang efter det nationale parlamentsvalg i september.

Nej-flertallet blev anført af partier som ventes at vinde de nationale valg i næste måned, hvilket vil føre til at EU-forfatningen får sværere ved at blive vedtaget i det polske parlament.

Enstemmighed i Malta

Onsdag den 6. juli godkendte EU's mindste medlemsland, Malta med 400.000 indbyggere, EU-forfatningen. Det skete, som det hidtil eneste sted, med enstemmighed i parlamentet. Maltas socialdemokrater, som arbejdede imod EU-medlemskabet, men tabte kampen, havde på en kongres forinden med 2/3 flertal besluttet at anbefale EU-forfatningen. Efter dette var der ingen nej-stemmer i parlamentet.

6 dage før, den 30.juni, godkendte også Cyperns parlament EU-forfatningen. Det skete på et ekstraordinært to-dages møde med 30 stemmer for, 19 imod, mens 1 undlod. Det største parti i parlamentet, kommunisterne i Akel, gik imod EU-forfatningen og kaldte den "neo-konservativ" og "militaristisk", ifølge det franske dagblad Le Monde.