ARTIKLER


Fortsat mandater nok til at sikre folkeafstemning

Trods SF’s kursskifte og Kristendemokraternes exit, er der fortsat folketingsmedlemmer nok til at sikre en folkeafstemning.
Af Ib Roslund
25. februar 2005

Faren for at statsminister Anders Fogh Rasmussen forsøger at godkende EU-forfatningen ved en vedtagelse i Folketinget og dermed snyde vælgerne for en folkeafstemning er til at overse. Dertil er statsministerens og regeringens udsagn og løfter om en folkeafstemning for mange. Alligevel ville der på det formelle plan være mulighed for at gennemføre EU-forfatningen, hvis Folketinget rummer færre end 1/6 medlemmer som vil stemme nej og kræve folkeafstemning.

Trods SF’s kursskifte og Kristendemokraternes exit ser folkeafstemningen dog også sikker ud med Folketingets nye sammensætning.

Paragraf 20 i Danmarks Riges Grundlov kræver at 5/6 af Folketingets medlemmer skal stemme for det, hvis der skal overlades magt (suverænitet) til EU. Hvis mindre end 5/6 stemmer for det, så kræver overdragelsen også en folkeafstemning, hvor et flertal af vælgerne stemmer for det.

Med 179 medlemmer af Folketinget betyder paragraf 20 at 30 medlemmer er nok til at sikre folkeafstemningen. Og antallet af modstandere af EU-forfatningen er højere end de krævede 30 medlemmer i Folketinget.

Trods SF’s beslutning om at anbefale et ja, så anbefaler Morten Homann og Kristen Touborg et nej. Hos Socialdemokraterne vil Klaus Hækkerup stemme nej. Og dertil kommer Enhedslistens seks mandater og Dansk Folkepartis 24 mandater på nej-siden. Valget sendte Kristendemokraternes fire mandater ud, hvoraf de tre var på nej-siden. I alt er således 33 er af de danske folketingsmedlemmer på nej-siden i dag mod kun 32 før valget.

Det færøske folketingsmedlem Høgni Hoydal fra Republikanerne samt de to grønlandske folketingsmedlemmer Lars Emil Johansen fra Simiut og Kuupik Kleist fra Inuit Ataqatigiit er desuden også på nej-siden.

Hvornår folkeafstemningen kommer, er et helt andet spørgsmål...