ARTIKLER


Presser Bill Gates den danske regering?

Bill Gates er så vred over, at EU ikke får vedtaget et direktiv om patentering af computerprogrammer. Han truer – måske med at flytte 800 arbejdspladser fra Danmark.
Af Sven Skovmand
25. februar 2005

En artikel i Børsen 15.2.2005 spredte dyb bekymring i firmaet Navision i Vedbæk, der i 2002 blev købt af Microsofts ejer, Bill Gates, for 12 milliarder kroner.

Firmaet beskæftiger 800 mand, og Bill Gates skulle ifølge Børsen have sagt, at disse arbejdspladser skal flyttes til USA, hvis EU ikke snart vedtager et direktiv, der gør det muligt at tage patent på computer-programmer,

Et flertal i Ministerrådet er faktisk tilhænger af et sådant direktiv, og indtil fornylig blev det støttet af den danske regering, før et flertal i Folketinget tvang den til at sige nej. Men forslaget er strandet på grund af modstand i Parlamentet.

Så sent som 2.2.2005 vedtog Parlamentets retsudvalg med 19 stemmer mod én at sige nej til Kommissionens forslag og at kræve et nyt og bedre forslag på bordet.

Udvalgets modstand bygger på frygten for at de små europæiske computer-firmaer kan blive hæmmet i deres udvikling, fordi kapitalstærke amerikanske firmaer tager patent på alle mulige programmer, og dermed gør det risikabelt for de små firmaer at udvikle programmer.

Truslen okm at flytte Navision blev dementeret i Berlingske Tidende 16.2.2005. Men den kan måske blive aktuel på et senere tidspunkt.