ARTIKLER


Vagtskifte i JuniBevægelsen

Markante ledelsesmedlemmer træder ud af ledelsen. ”Det vil give en bredere EU-kritik end hidtil set”, siger talsperson Hanne Dahl. Økonomien viser røde tal, men ingen krise.
Af Erling Böttcher
1. april 2005

Lørdag den 2. april – på H.C. Andersens fødselsdag -– valfarter kongelige, ministre og berømtheder til digterens fødeby Odense. Det samme gør omkring 120 medlemmer af JuniBevægelsen – ikke for at hylde H.C. Andersen, men for på årets landsmøde at gøre status og se fremad.

På forhånd er det sikkert at landsmødet vil blive domineret af de forestående folkeafstemninger om EU-forfatningen, både de udenlandske og den danske den 27. september.

Landsmødet skal forberede kampagnen op til folkeafstemningen, mens evaluering og status efter sidste års tilbagegang ved valget til EU-parlamentet allerede blev overstået på et stormøde, også i Odense, i september sidste år.

Røde tal

Helt undgå valgnederlaget kan landsmødet dog ikke. Regnskabet for 2004 skal godkendes, og det viser som forventet røde tal på bundlinien. En samlet gæld på et par millioner skal afdrages i de kommende år.

Men der er styr på det, og ingen kritiske bemærkninger fra revisionen, oplyser landskontoret.

”Først og fremmest skal vi have en grundig debat om, hvordan vi skal vælte forfatningen,” siger JuniBevægelsens talsperson Hanne Dahl.

”JuniBevægelsen skal vise klart. hvad det er vi vil med et nej. Vi vil have et åbent og demokratisk samarbejde i Europa. Vi vil gerne vise at JuniBevægelsen er en anden aktør end de andre nej-aktører. Vi vil gå ind i en konstruktiv debat om, hvordan samarbejdet i Europa kan gøres bedre. Forfatningen løser ikke de grundlæggende problemer i EU-samarbejdet”

Et europæisk nej

”Vi vil være en del af en europæisk reform-bevægelse. Og vi samarbejder tæt med kritikere og modstandere af EU-forfatningen i mange lande. Det er vigtigt at vise at der er alternativer til forfatningen, og det er vigtigt for os at der bliver tale om et europæisk nej,” siger Hanne dahl.

En del medlemmer af landsledelsen har ønsket at stoppe som medlemmer af ledelsen, deriblandt Drude Dahlerup, Niels I. Meyer og 2. suppleanten til EU-parlamentet, Trine Pertou Mach. De tre går i gang med tænketanken Ny Agenda, som omtalt på side 3.

Nydannelsen af ledelsen sker ifølge talsperson Hanne Dahl som en naturlig følge af at ”det har været et hårdt år, med skuffelse og nederlag, og diskussioner om, hvor vi skal hen nu. Det er meget naturligt at nogen går og nogen kommer til efter en sådan periode.”

”Men man skal ikke tage fejl. JuniBevægelsen får på landsmødet en stærk ledelse der består af unge såvel som prøvede kræfter, nogle der har været engagerede i mange år, og nye der er kommet til.”

Juni uden Drude

”Jeg synes det er godt at Drude, Niels og Trine vil lægge kræfter i at formulere og sætte gang i alternativ forskning på området. Vi har i mange år ønsket at der var alternativer til de officielle regeringsfinansierede tænketanke. Det er meget velkomment.”

”Ja-siden vil få at se at resultatet bliver en EU-kritik, der spænder endnu bredere end hidtil set.

Hanne Dahl afviser at det er en svækkelse af JuniBevægelsen at den tidligere og kendte talsperson Drude Dahlerup ikke længere vil sidde i ledelsen:

”Drude er et aktivt medlem af JuniBevægelsen. Det er længe siden at Drude meddelte at hun ikke ville være i front som talsperson. Drude har været med i mange år, og hun synes hun har gjort sin pligt.”

”Jeg tror at vi står med et hold klar til at løfte arven og føre den videre ind i forfatningskampen,” siger Hanne Dahl.

Landsmødet finder sted kl. 10.30-20.45 i Mødecenter Odense i Buchwaldsgade. Kun medlemmer har stemmeret, men alle er velkomne, oplyser bevægelsens landskontor.