ARTIKLER


Deltager-demokrati eller leger vi bare?

En underskriftsindsamling har samlet over en million underskrifter. Den går ud på, at Parlamentet skal holde op med at rejse frem og tilbage mellem Strasbourg og Bruxelles. Men Parlamentet er ligeglad.
Af Erling Böttcher
28. september 2006

I dette nummer kan man læse om underskriftindsamlingen oneseat.eu, som i sidste uge nåede 1 million underskrifter for at afskaffe rejsecirkusset i EU-parlamentet. Et rejsecirkus som anslås at koste halvanden milliard (!) kroner årligt – anskueliggjort af et imponerende glaspalads, som i Strasbourg står gabende tomt 307 af årets 365 dage.

Al respekt for underskriftindsamlingens formål, som det vist ikke her til lands er muligt at opdrive nogle modstandere af. Men når nogle kalder en underskriftindsamling for »deltagelsesdemokrati« er proportionerne røget helt af planken. Så må vi hylde Bertel Haarder for hans nylige forslag om at opruste den almindelige undervisning i begrebet demokrati.

Som danskere er vi udmærket bekendt med »deltagelsesdemokrati«. Det anvender vi, når talrige mennesker placerer sig i vuggestue- og børnehavebestyrelser, skolebestyrelser, ældreråd, integrationsråd, brugercenter-råd og så videre. Vi sidder der ikke for sjov – vi er vant til at blive taget alvorligt. Deltagelsesdemokrati er noget vi udøver og som giver os indflydelse. Det er ikke noget vi blot skal forestille os, noget vi bare leger.

Underskriftindsamlinger er en god måde at gøre opmærksom på en sag. Sådan har det for øvrigt været længe før ivrige EU-integrationister fandt på at EU skal have en forfatning. Underskriftindsamlinger har bare intet med deltagelsesdemokrati at gøre. Absolut intet. Nærmere det modsatte. Hvilke af de førnævnte råd og bestyrelser foranstalter underskriftindsamlinger for ting, de kan tage op på næste møde og ændre på?

Nu viser oneseat.eu os præcist hvorfor EU-forfatningens artikel 47.4 latterliggør begrebet deltagelsesdemokrati. Kommissionen vil nu læse vores underskrift på kravet om at afskaffe rejsecirkusset. Og så? Ja, så ikke mere. Den er ikke længere.