ARTIKLER


Det søvnige folketingsudvalg

Regeringen og centraladministrationen har altid truffet de reelle afgørelser i EU-politikken. Europaudvalget kommer først ind i billedet, når beslutningerne er truffet. Trist at udvalget finder det i orden.
Af Erling Böttcher
31. august 2006

Som det fremgår af artiklen side 3, vil offentligheden blive inviteret til møde i Folketingets Europaudvalg. Ikke en gang imellem når bølgerne går højt i den EU-politiske andedam, men formentlig som en del af en mere fast rutine med åbne døre til Europaudvalget.

Vi glæder os. Vi vil møde frem, og rapportere hvorvidt glæden bliver falsk, kortvarig eller blivende. Det store spørgsmål bliver hvad det egentlig er for en forestilling, offentligheden vil kunne overvære? Showtime og skåltaler? Eller forhandlinger?

NOTAT er vel suverænt den danske avis som i de seneste 34 år har skrevet mest om Europaudvalget og dets rolle. Der er gået mange skår i forestillingen siden den gang Europaudvalget blev markedsført som den demokratiske garant i EU-politikken, som et beundringsværdigt tiltag, der med stolthed kunne eksporteres til de øvrige parlamenter i EU-landene.

Siden hen er det kommet frem at det såmænd er stærkt begrænset, hvad Europaudvalget egentlig kan. Man giver ministrene mandat, javel, men på et tidspunkt hvor løbet stort set er kørt forbi. Løbet køres af nogle andre.

Det er regeringen og centraladministrationen, først og sidst. Men selv de 14 danske medlemmer af EU-parlamentet er drønet forbi i overhalingsbanen, og fører nu i indflydelse på EU-politikken.

På den baggrund er det trist og foruroligende at Europaudvalget nu tilsyneladende allerede har opgivet at hamle op med regeringens og udenrigsministeriets hemmelighedskræmmeri, se artikel her på siden. Det må være på sin plads at minde om at man helt siden de første løfter om at respektere nejíet efter folkeafstemningen i 1992, igen og igen har lovet mere demokrati i EU-sagerne. Demokrati er blandt andet debat og indflydelse, ikke mere information om hvad der allerede er sket.