ARTIKLER


Nonsens om regeringsdannelse

Ledende folk fra Dansk Folkeparti har sgt, at de ikke kan se nogen grund til, at de ikke skulle kunne gå i regering, selvom de vedbliver med at være modstandere af EU. Det har nogen aviser misforstået.
Af Erling Böttcher
18. august 2006

»Dansk Folkeparti åbner sig over for EU«. Sådan hed en af agurketidens overskrifter i DR Nyheder. Anledningen var en debat om hvorvidt Dansk Folkeparti kan være med i en regering, selv om partiet er imod EU. Til mediets åbenlyse forbløffelse vurderede partiets gruppeformand Kristian Thulesen Dahl sådan:

»Det er nonsens at sige at en EU-holdning betyder noget for om man kan være med eller ikke med i en regering«.

Det blev så tolket som »en åbning« fra Dansk Folkepartis side og det er nonsens. Hvad skulle dog – set fra et EU-kritisk partis side – være til hinder for ønsket om at få en finger med i spillet?

En regeringsdannelse på tværs af EU-skel vil godt nok kræve en vis »åbning«, men den vil i givet fald skulle komme fra den sammenspiste flok af EU-partier.

Det burde f.eks. ikke være nogen naturlov:

– at der i den overvejende del af det politiske arbejde, som er EU-lovgivning, ikke er til at tyde nogen forskel på V, K, RV, S og SF,

– at EU-sagerne afhandles af regeringen og et over-parlament i form af Folketingets Europaudvalg, i stedet for bredt af Folketinget,

– at en regering mener den skal optræde i samlet flok for at presse en EU-forfatning igennem, i stedet for at overlade det til en folkeafstemning,

– at en regering skulle være mere enig end deres egne vælgerskarer og partimedlemmer i kontroversielle spørgsmål som f.eks. optagelse af Tyrkiet i EU.

Som sagen står – med et dundrende demokratisk underskud på alle planer i EU-politikken – ville det være en demokratisk nyskabelse at opgive forestillingen om EU som noget alle politikere afkræves enig front om.