ARTIKLER


Omstridt princip alligevel

Selvom Servicedirektivet er blevet ændret, er EU's udgangspunkt stadig, at loven i oprindelseslandet er afgørende, med mindre en anden ordning er aftalt. Det bekræftes af erhvervsminister Bendt Bendtsen
Af Staffan Dahllöf
2. juni 2006

Selv om oprindelseslandsprincippet skulle være fjernet fra det kommende servicedirektiv så vil princippet kunne få betydning alligevel.

Forklaringen, som blev beskrevet i NOTAT 5.5.2006, er at Servicedirektivet slet ikke omhandler det som kaldes for international privatret – herunder tjenesteydelses- og individuelle ansættelsesaftaler.

I de regelsæt er udgangspunktet at det er loven i det land hvor en tjenesteyder hører hjemme, også kendt som oprindelseslandsprincippet, som gælder – hvis der ikke er aftale om en anden ordning.

NOTAT's beskrivelse bekræftes af økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen:

»I mange tilfælde vil reglerne føre til anvendelse af oprindelseslandets regler, men dette gælder ikke undtagelsesfrit,« skriver ministeren i et svar til Enhedslistens Rune Lund.

Som eksempel på en sådan undtagelse fremhæver Bendt Bendtsen at danske forbrugere »i princippet« vil være omfattet af danske beskyttelsesregler, og altså ikke kun græske eller polske regler ved køb af græske eller polske tjenesteydelser.

På mandagens ministerrådsmøde forsøgte Bendt Bendtsen, ifølge Ritzau, at give forbrugerbeskyttelsen en stærkere beskyttelse end kun »i princippet«.

Det fik den danske minister dog ikke tilstrækkelig støtte for.