ARTIKLER


Schweizere vil støtte nye EU-lande

Selvom Schweiz ikke er medlem af hverken EU eller EØS, har landet sagt ja til at yde 450 millioner kroner om året til de nye medlemslande. Et lille flertal stemte for forslaget ved en folkeafstemning
Af Sven Skovmand
15. december 2006

53,4 procent stemte den 26. november ja til støtte til de 10 lande der kom med i EU i 2004. De schweiziske skatteydere skal over en 10 års periode betale ca. 4,5 milliarder kroner, selv om landet hverken er medlem af EU eller af EØS, det udvidede økonomiske samarbejde med EU.

Beløbet bliver fordelt over de næste ti år og skal især går til bekæmpelse af korruption, forbedring af sundheden, miljøet og fremme af små og mellemstore virksomheder. Polen er den største modtager af de mange schweizerfrancs, fulgt af Ungarn og Tjekkiet.

Folkeafstemningen kom i stand efter at modstanderne af den store bevilling havde indsamlet de 50.000 underskrifter, der er nødvendige for at få en såkaldt rådgivende folkeafstemning i stand. Men initiativtagerne blev altså underkendt af vælgerne.

»Det er tåbeligt af skatteyderne at sende milliarder til Østeuropa, og det vil blot give næring til bureaukratiet,« kommenterede Hans Fehr, leder af organisationen Aktion für eine unabh‰ngige und neutrale Schweiz (AUNS).

Derimod hilste EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso, resultatet med glæde. Han sagde blandt andet: »Schweiz nyder allerede godt af privilegeret adgang til Unionens Indre Marked, og det betyder at enhver udvidelse af Unionen også gavner Schweiz mere.«