ARTIKLER


Uden garanti til danske overenskomster

Danske og svenske overenskomster får ikke en udtalt beskyttelse i det kommende Servicedirektiv. Til gengæld kan fagbevægelsen se frem til en beroligende erklæring fra Kommissionen.
Af Staffan Dahllöf
26. oktober 2006

Mandag aften led EU-parlamentets hovedrapportør om Servicedirektivet, den tyske socialdemokrat, Evelyne Gebhardt nederlag.

Hendes forslag til præciseringer af det kommende direktiv blev stemt ned i udvalget for det indre marked og forbrugerbeskyttelse.

Udvalget sagde nej til at sidestille danske og svenske overenskomster med arbejdsforhold som reguleres ved lov i andre lande­­ – beskrevet i sidste nr. af NOTAT (side 4, 13.9.2006).

Der bliver derved ikke hugget ind i sten at Servicedirektivet skal være neutralt overfor kollektive overenskomster. Evelyne Gebhardt mente selv at det ville være en nødvendig præcisering.

Og hun havde rejst ændringsforslag om forbrugerbeskyttelse og mod privatisering.

Men det var der ikke flertal for.

Tør ikke

Resultatet blev at direktivforslaget ganske usædvanligt går videre til godkendelse af Parlamentet helt uden ændringsforslag med 26 stemmer mod 4; 2 fra den grønne partigruppe og 2 fra venstrefløjsgruppen.

Anna Hedh, svensk socialdemokrat i udvalget endte med hverken at stemme ja eller nej til det samlede forslag – efter at alle de enkelte ændringsforslag var blevet afvist med 20 stemmer mod 16.

»Nogle af os valgte at undlade at stemme til sidst som en markering af at vi stadig er lidt foruroligede over for direktivet, selv om jeg mener at det er en fremgang til 90 procent sammenlignet med det første Bolkestein-direktiv. Men vi socialister tør ikke tage striden om det der står tilbage, som det står nu,« siger hun.

Løfte fra McGreevy

Som en slags plaster på såret lovede den nu ansvarlige kommissær Charlie McCreevy at fremlægge en erklæring til beroligelse af Servicedirektivets kritikere.

Det var Evelyne Gebhardt glad for, men tog forbehold for at hun kan komme til at genfremsætte sine ændringsforslag til sidst, hvis hun ikke bliver tilfreds med McCreevys kommende udsagn.

Malcolm Harbour, britisk konservativ, og såkaldt skyggerapportør udtaler at udvalget nu har banet vej for en hurtig vedtagelse af det kontroversielle direktiv i november.

Hvis det sker, bliver den endelige vedtagelse i Ministerrådet kun en formalitet.