ARTIKLER


WTO kan redde salmonella-skandalen

FØDEVAREBAKTERIER. Den danske direktør for WHO’s afdeling for fødevaresikkerhed anbefaler Danmark at følge det WTO-spor, som forbrugerministeren hidtil har afvist.
Af Ib Roslund
17. juni 2006

Tyve danskere dør hvert år af salmonella-forgiftning og op imod et par tusinde bliver hvert år syge af bakterien. I Danmark har vi brugt et milliardbeløb på at få salmonellaen udryddet, og det er næsten lykkedes i både dansk kyllingekød og dansk svinekød.

Men indsatsen er totalt undergravet af importeret kød. For eksempel fandt Fødevarestyrelsen i 2004 salmonella i 100 procent af det testede italienske kalkunkød, 76 procent af det testede polske kyllingekød og i 33 procent af det tyske svinekø­d. Senest har dagbladet Politiken sendt en medarbejder i byen for at indkøbe kalkunkød i 10 Netto-butikker. Ikke en eneste af pakkerne var fri for salmonella.

Minister i tænkeboks

Fra alle sider presses forbrugerminister Lars Barfoed nu til at handle. Barfoed har nu nedsat en arbejdsgruppe under Fødevarestyrelsen. Gruppen skal finde ud af hvilke juridiske muligheder Danmark har for at få særregler og forbedre bekæmpelsen af salmonella.

Arbejdsgruppens formand, vicedirektør i Fødevarestyrelsen Henrik G. Jensen, oplyser at gruppen er blevet bedt om at løse sin opgave hurtigst muligt. Men han forventer at det i hvert fald vil tage nogle uger.

I mellemtiden står den danske direktør for WHO’s afdeling klar med et løsningsforslag til den trængte danske forbrugerminister: Brug WTO’s (Verdenshandelsorganisationens) regler.

Brug WTO-aftalerne

Allerede ved en fødevarehøring i Folketinget 29.5.2006 pegede direktør Jørgen Schlundt på WTO’s såkaldte SPS-aftale om hygiejne og levnedsmidler:

»I WTO/SPS aftalen er det stipuleret (aftalt, red.) at hvis et land opnår et bestemt sundhedsniveau og videnskabeligt kan dokumentere dette, da har landet ret til at kræve det samme niveau i import«, forklarer Jørgen Schlundt over for NOTAT og fortsætter:

»I SPS-anliggender har EU forrang over nationale myndigheder, så EU forhandler som en blok. Men eftersom EU har tilladt Sverige og Finland at have et højere sundhedsniveau på salmonella-området, kunne Danmark argumentere for at man vil opfattes på linie med Sverige og Finland inden for EU.«

Dagen efter fik ministeren spørgsmål fra to af fødevareudvalgets medlemmer, Elisabeth Geday (R) og Per Clausen (EL), som begge ønskede ministerens svar på om WTO’s SPS-regler kan bruges til at kræve fravær af salmonella i importeret kød, sådan som Jørgen Schlundt mener.

Nej, det kan man ikke, mener forbrugerministeren.