ARTIKLER


En Union med tabt appetit på noget nyt

Der blev ikke fastsat nogle nye betingelser for medlemskab i EU. Og der blev ikke skabt en fælles udlændingepolitik. Men i begge tilfælde blev der måske sået et frø til noget der kan ligne.
Af Staffan Dahllöf
10. januar 2007

Tyrkiet blev, stik mod manges forventninger, slet ikke et hovedpunkt på sidste uges topmøde i Bruxelles. Beslutningen tidligere i ugen om at fryse medlemskabsforhandlingerne på otte af 35 politikområder med det store ansøgerland kom til at ligge fast.

Der blev heller ikke vedtaget nogle andre, og nye, stramninger af krav som ansøgerlande skal opfylde.

Dog skal EU i fremtiden lave konsekvensanalyser for hvad en fortsat udvidelse vil føre til på enkelte politikområder f.eks. for det fælles budget, og landbrugspolitikken.

Og det er noget nyt. Det er et signal til i første omgang de officielle kandidatlande Tyrkiet, Kroatien, og Makedonien: I skal godt nok gøre jer selv spiselige. Men vi i EU skal også have appetit på noget nyt før, I kan komme ind.

Tre retninger

Herefter er der lagt op til en fortolkning alt efter temperament om døren til EU (stadig) er åben, om tærskelen i åbningen er blevet hævet, eller om døren rent faktisk er blevet erstattet med en lille luge, eller kattelem.

Også topmødebeslutningerne om migration (indvandring og flygtningemodtagelse) peger i forskellige retninger.

 Udvidet samarbejde med tredjelande, især i Afrika skal på sigt mindske trykket fra flygtningestrømmene til Europa. Det er de forebyggende tiltag.

 Forstærket grænsekontrol med nye databaser over rejsende til og fra EU, og flere midler til grænseagenturet Frontex, skal begrænse tilstrømningen. Det er begrænsende tiltag.

 Endelig blev der forsigtigt skruet op for mulighederne til arbejdskraftindvandring.

Ingen passarelle

Men da indvandringspolitik er en national kompetence, så længe Nice-traktaten er i kraft, så handler formuleringerne om arbejdskraftimport mere om signalspil end om en ny fælles kurs.

Et tredje tema på topmødets dagsorden var mulighederne for at indføre flertalsafgørelser på det retlige område inden en eventuelt ny forfatning, eller en ny traktat kan tænkes at træde i kraft.

Men den slags overbrygning (brug af den såkaldte gangbro – passarelle – i den gældende traktat) var der slet ikke stemning for.

Ikke en gang en henvisning til forfatningen kom med i slutteksten efter protester fra blandt andre Storbritannien, Polen og Tjekkiet.

Henvisningen til forfatningen blev i stedet for erstattet af en henvisning til det mere intetsigende »EU's reformproces«.


Det blev regeringscheferne også enige om

Schengenudvidelse: EU’s nye medlemslande kan se frem til fri grænsepassage til andre medlemslande fra december 2007 og senest i marts 2008, forudsat de selv opfylder Schengen-reglerne på det tidspunkt. Beslutningen er en bekræftelse indenrigs- og justitsministrenes vedtagelse den 4-5. december.

Innovation: En beslutning om et længe omtalt Europæisk Teknologisk Institut kan komme til foråret, men først efter en »indgående gennemgang« af Kommissionens forslag. Det er en svagere udtalelse end Kommissionen havde ønsket. Kommissionen skal »hurtigst muligt« præsentere en strategi for intellektuelle ejendomsrettigheder, herunder patenter.

Energi og klima: EU skal i begyndelsen af næste år oprette et netværk af energisikkerhedskorrespondenter, som skal holde øje med og rapportere om truende forsyningsvanskeligheder. På forårstopmødet i 2007 skal man vedtage en energihandlingsplan og prøve at få skabt en global klimaaftale for tiden efter 2012. Målet er en global temperaturstigning på højst 2 grader i forhold til tiden før industrialismen.

Afrika: Der skal afholdes et topmøde mellem EU og Afrika i Lissabon under det portugisiske formandskab i efteråret 2007.

Centralasien: Der skal vedtages en strategi om forholdet til Centralasien, der skal vedtages på topmødet i juni næste år.

Udenrigspolitiske udtalelser: Ud over topmødets slutkonklusion vedtog mødet udtalelser om Mellemøsten, Libanon, Iran, Afghanistan, Sudan (Darfur), Congo, Somalia og Elfenbenskysten.