ARTIKLER


EU-interessen målt til 0,00000126 procent

Ministre som lovgiver i EU er ikke ligefrem et tilløbsstykke på nettet. Men der er heller ingen tegn på at møder for åben skærm forstyrrer de videofilmede ministre.
Af Staffan Dahllöf
11. januar 2007

Af de næsten 450 millioner EU-borgere valgte 567 at gøre brug af den nye åbenhed i EU, det vil sige en lille milliontedels procent. De 567 kiggede med på pressemødet i forbindelse med efterårstopmødet i Lahti i Finland – i hvert fald for et ganske kort øjeblik.

Op til 38 forskellige seere fulgte på samme tidspunkt fjernsynsudsendelsen på internettet. Efter mødet gik 165 unikke brugere ind for at se hvad de eventuelt var gået glip af.

Så Lahti-mødet, med den russiske præsident Putin, blev den største publikumsmagnet da EU sidste år for alvor slog dørene op for offentligheden.

Premiere med Thor Pedersen

Mere principielt nyt var det at de almindelige rådsmøder – hvor ministrene lovgiver og ikke kun diskuterer – blev åbnet op for indblik i den finske formandskabsperiode.

Premieren fandt stedt den 11. juli med finansminister Thor Pedersen og hans kolleger i hovedrollerne. Det møde blev noteret for 385 hits (opslag på hjemmeside, red.) på nettet, med 25 samtidige seere, hvor der var flest.

Men ifølge den foreløbige statistik, som NOTAT har fået tilsendt fra det forhenværende finske formandskab, er der noget som tyder på at antallet af »hits« ikke helt måler den reelle interesse.

I september og oktober blev der målt i alt 1438 »hits« på udsendelserne fra de to måneders samlede rådsmøder, men der var kun i alt 558 forskellige computere i spil.

Ikke i korridorerne

I diskussionerne forud for de websendte rådsmøder blev der blandt andet sagt at de reelle beslutninger ville flytte ud i korridorerne.

Det er der dog ingen belæg for.

Frem til midten af november blev der truffet konkrete beslutninger på 10 af i alt 11 rådsmøder for åben skærm.

Påstanden om at øget åbenhed vil gå ud over effektiviteten, er der derfor ikke nogle beviser for. På den anden side: Er der overhovedet nogen grund til at interessere sig for de net-sendte ministerrådsmøder?

Uden omsvøb

Indrømmet, at underhold­nings­værdien er til at overse. Men det var i efteråret muligt at følge »live« hvordan en omstridt revidering af det gældende arbejds­tids­direktiv blev skudt i sænk – ikke helt uinteressant hvis man har den slags interesser.

Og på det uformelle rådsmøde om politisamarbejde og flygtningepolitik i Tam­merfors kunne man høre og se hvordan de tyske og hollandske ministre anklagede deres spanske og italienske kolleger for selv at have banet vej for en øget strøm af flygtninge fra Nordafrika, og man kunne notere at den danske minister Rikke Hvilshøj slet ikke deltog i debatten.

Det var heller ikke helt uden politisk interesse.