ARTIKLER


EU vil stadig få sin naturgas fra Rusland

Tre store gasledninger er planlagt. Men den, som EU foretrækker, har det svært
Af Sven Skovmand
7. oktober 2009

EU-landene vil ikke få problemer med at modtage naturgas i de kommende år. For hele tre store gasledninger er i færd med at blive gennemført.

Det er en russisk ledning, der vil gå gennem Østersøen til Tyskland, og en anden russisk ledning, der vil gå gennem Sortehavet til Bulgarien. Endelig planlægges en ledning fra Georgien gennem Tyrkiet, den såkaldte Nabucco-ledning

De tre ledninger vil, hvis de bliver gennemført, have en samlet kapacitet på hele 115 milliarder kubikmeter gas eller en fjerdedel af EU's forbrug.

Men EU-kommissionen får ikke opført sit ønske om at blive uafhængig af tilførsler fra Rusland. For Nabucco er den eneste af de tre ledninger, der går uden om russisk område, og den får kun en kapacitet på cirka 30 milliarder kubikmeter gas.

Hvis den da bliver bygget.

Russerne vil nemlig gøre alt for at forhindre, at Nabucco bliver bygget. Og det vil de formentlig kunne gøre, hvis de får anlagt ledningen gennem Sortehavet, før Nabucco bliver gennemført.

Så vil de nemlig kunne købe den gas, som Nabucco ellers var beregnet til.

EU kan ikke regne med støtte fra Tyrkiet. For nok gav landet den 13. juli 2009 ja til at give plads til Nabucco-ledningen. Men blot en måned senere – den 7. august – gav de russerne tilladelse til at føre deres gas over det tyrkiske territorium i Sortehavet.

Og så længe det kurdiske problem i Tyrkiet ikke er løst, risikerer en kommende Nabucco-ledning at blive udsat for kurdisk sabotage