ARTIKLER


Holland: Sejr til enten eller-partierne

Wilders Frihedsparti fik 17 procent
Af Erling Böttcher
29. august 2009

Valget i Holland blev et jordskred til Frihedspartiet under ledelse af den stærkt islam-kritiske Geert Wilders. Det blev hurtigt alment kendt fordi Holland sammen med Storbritannien gik til EU-valg tre dage før de fleste andre.

Mindre kendt er det at det liberale D66 (Demokraten 66) – partiet som ikke kan få blå flag og gule stjerner nok, også fik en pæn fremgang. D66 er søsterparti til Radikale Venstre i Danmark og gik frem fra 1 til 3 mandater i EU-Parlamentet.

Vælgerne – de få som mødte frem - vandrede mod de klare anti- eller pro partier i forhold til EU.

Geert Wilders parti stillede op til EU-Parlamentet for første gang og fik hele fire mandater. Nogle få procenter siger det meste om det hollandske valg:

Valgdeltagelsen faldt endnu en gang – fra 39,26 procent i 2004 til 36,75 procent i 2009. Det regeringsbærende parti, Kristendemokraterne, fik 20 procent, det højreorienterede Frihedsparti fik 17 procent, mens Socialdemokraterne (også i regering) på tredjepladsen fik 12 procent. De to liberale partier, VVD og D66, fik til sammen 22 procent.

Som det fremgår af tallene, er det Kristendemokraterne med premierminister Jan-Peter Balkenende i spidsen som tabte valget, og gik fra 7 til 5 mandater. Men allerværst var det for socialdemokraterne som gik fra 7 til 3 mandater.

Man skal dog ikke tage EU-valget som et billede af, hvordan vælgerne vil stemme ved et nationalt parlamentsvalg. I Holland er EU-valget som i mange andre lande præget af mangel på interesse og engagement. Valgresultatet er derfor også et udtryk for at politikeren Geert Wilders formår at mobilisere sine vælgere – fx fik Wilders et godt resultat med hele 22,5 procent i Rotterdam hvor valgdeltagelsen var helt nede på 29 procent.

Geert Wilders kalder Koranen for en fascistisk bog, og politibevogtes 24 timer i døgnet på grund af mordtrusler fra islamister. Hans parti vil nedlægge EU-Parlamentet, aldrig nogensinde have Tyrkiet ind i EU, og vil i øvrigt begrænse udgifterne til EU – et valgtema i Holland som er en af Unionens allerstørste bidragydere.