ARTIKLER


Pirater og nyskeptiker i mudret svensk valg

Der bliver færre EU-kritikere på de svenske stole i Parlamentet, men muligvis mere EU-kritik alligevel. Protester mod netkontrol gav valg til Piratpartiet.
Af Staffan Dahllöf
29. august 2009

Junilisten, det svenske sidestykke til Junibevægelsen, tabte alle tre mandater fra succesvalget i 2004 og røg helt ud. Det EU-kritiske Vänsterpartiet tabte et af sine to mandater og fik halveret stemmetallet. Samtidigt vandt det EU-føderalistiske Folkpartiet som nærmest svarer til Radikale Venstre, et nyt mandat og endte med tre pladser i Parlamentet.

Så langt kan EU-valget beskrives som en klar fremgang for de EU-entusiastiske holdninger. Men der er også andre aspekter af det noget mudrede svenske valg.

De to sværvægtere Socialdemokraterne og Moderaterne (svarer til Konservative Folkeparti) beholdt deres henholdsvis 5 og 4 pladser. Begge partier gik til valg på en langt lavere EU-profil end tidligere.

Ny- og gammelskeptikere

Moderaterne gik til valg på at kæmpe for »Sverige i Europa«, nogenlunde som Jens Rohdes nyskeptiske linje i Venstre.

Socialdemokraternes spidskandidat, den tidligere partisekretær Marita Ulvskog, er kendt som ØMU-modstander og kritiker af Lissabon-traktaten.

Ulvskog fik det højeste personlige stemmetal af alle kandidater og ser ud til at have trukket EU-kritiske socialdemokrater fra Junilistan og V‰nsterpartiet i de traditionelt røde områder i det nordlige Sverige.

Fremgangen for Miljˆpartiet de grˆna, er også åbent for flere fortolkninger.

Partiet har skrottet det gamle krav om at få Sverige ud af EU og indgår i den føderalistiske grønne gruppe i Parlamentet sammen med blandt andre SF.

På den anden side holder partiets førstenavn Carl Schlyter fast i ud af EU-linjen.

En eller to pirater

Men det blev det nystiftede Piratpartiet som løb med overskrifterne. Med godt syv procent af stemmerne kan spidskandidaten Christian Engstrˆm tage plads i Parlamentet. Han får selskab af yderligere en pirat hvis Lissabon-traktaten træder i kraft. Det sidste nye mandat går til Socialdemokraterne som i givet fald ender med 6 valgte.

Piratpartiet har slået sig op på at forsvare fildeling – ubetalt downloading af musik og film på nettet – men frem for alt på modstand mod alle former af internetkontrol. Det standpunkt er ikke i sig selv hverken nyt eller unikt. Såvel V‰nsterpartiet som borgerlige svenske parlamentarikere har stemt på samme måde som Piratpartiet siger at de vil gøre.

»Piratpartiets gennemslag har ikke så meget med EU at gøre som det er en reaktion på modstanden i Sverige mod nye love om aflytning og netkontrol. Men Piratpartiet har været dygtige til at koble det sammen med EU-valget,« siger Henrik Oscarsson, valgforskere ved Gˆteborgs Universitet.

Sverigedemokrater på vej?

EU-valget gav til gengæld ingen mandater til Sverigedemokraterna, et parti med rødder i den racistiske organisation BSS, Bevara Sverige Svenskt, men med ambitioner om at blive et svensk Dansk Folkeparti.

Med 3,3 procent fortsætter Sverigedemokraterna dog en langsom fremgang og nærmer sig spærregrænsen som er 4 procent til den svenske Riksdag. Sverige afholder riksdagsvalg i september næste år. Det har øget interessen for Piratpartiets og Sverigedemokraternas resultater.

Valgforskeren Henrik Oscarsson påpeger at svenskerne plejer at stemme mere efter EU-politisk opfattelse til Parlamentet end vælgerne i de fleste andre EU-lande.

»Men denne gang ser valget ud til at have været lidt mere nationalt end tidligere,« siger han.