ARTIKLER


Budgetbisser på græsk visit

Kommentar af Christel Schaldemose, medlem af EU-Parlamentet for Socialdemokratiet.
Af Christel Schaldemose
22. juni 2010

 

Kl. 20.00 lukkede Akropolis’ nye museum i Athen for gæster. Herefter blev vi syv MEP’ere lukket ind til en privat rundvisning på museet. Bagefter var den græske regering vært ved en traditionel græsk middag. Den blev indtaget på museet med udsigt direkte op på et belyst Akropolis. Ja, nu har jeg sikkert bekræftet mange menneskers opfattelse af en MEP’ers dagligdag: Et liv i luksus med rejser og gode middage ofte på eksotiske steder. Men et er myte, noget andet er virkelighed. Turen til Grækenland var bestemt ikke en afslappende turist-tur. Det eneste, vi så af det skønne Athen, var netop museet. Resten var benhårdt arbejde.

Jeg var afsted med en delegation fra Europa-Parlamentets budgetkontroludvalg. Udvalget er EU’s budgetbisser. Det er os, der skal kontrollere, at EU’s penge bruges korrekt. Og Grækenland er en af de ”usual suspects” i EU-klassen. Hvilket den seneste tids økonomiske kaos også har bevist. Under besøget talte vi med ministre m.fl. om Grækenlands forvaltning af landbrugsstøtten, om indberetninger til Eurostat (EU’s statistiske kontor, red.), om korruption etc. Og vi så på to projekter, der har modtaget millioner i EU-støtte. Spændende var det, men hovedindtrykket, der står tilbage, er: At den nye Papandreou-regering er klar over, at de mange problemer, Grækenland har, kræver en total ny politik, nye regler og love. Derfor har det græske parlament allerede vedtaget nye skatteregler, nye kontrolmekanismer til landbrugsstøtten mm.

Men én ting er regler, en anden ting er vaner og viljer. Den sorte økonomi og den lemfældige omgang med love og regler ændres ikke med ét slag. Selvom ”Athen ikke blev bygget på én dag”, så frygter jeg, at flertallet af de græske politikere undervurderer behovet for at gøre op med korruption og sort økonomi. For mange af de embedsmænd og politikere, vi talte med, forsøgte at tale problemet ned i stedet for at anerkende problemets omfang.

Men det hele er nu ikke Grækenlands skyld alene. EU har heller ikke gjort nok. Rapporter helt tilbage fra før årtusindskiftet har forudset problemerne i Grækenlands forvaltning. Uden at der blev grebet ind. Et er dog sikkert: budgetkontroludvalget vender tilbage til Grækenland igen. Det gør jeg forhåbentlig også, men næste gang gerne som turist.