ARTIKLER


EU får næppe noget budget for 2011

Efter vedtagelsen af Lissabon-traktaten skal EU-parlamentet godkende EU's budget, og denne magt har Parlamentet nu brugt til at forhindre, at der vedtages et budget for 2011.
Af Sven Skovmand
19. november 2010

Parlamentet kræver nemlig, at budgettet forøges med 6 procent under henvisning til, at Lissabon-traktaten medfører ekstra udgifter, blandt andet til oprettelsen af den nye, store udenrigstjeneste. Samtidig kræver man, at der indføres mulighed for at forøge budgettet, hvis uventede situationer gør det nødvendigt, ligesom der skal indføres særlige EU-skatter.

I Ministerrådet går især Storbritannien og Holland imod disse ønsker og vil højst gå med til, at budgettet forøges med 2,9 procent. Det må derfor betragtes som usandsynligt, at man får en aftale mellem Rådet og Parlamentet.

Når der ikke vedtages et budget, vil budgettet for 2010 være gældende, idet der måned for måned udbetales en tolvtedel af pengene, som iøvrigt kun kan bruges på opgaver, der er indeholdt i 2010-budgettet.

Parlamentet har også tidligere skabt problemer for budgettet og har hver gang opnået en forøgelse af sin magt. Man satser tydeligvis på, at det også vil komme til at ske denne gang.