ARTIKLER


EU vil tage penge fra de store landmænd

EU's landbrugsstøtte udgør omkring 40 procent af EU's budget, og Kommissionen ønsker, at den skal fortsætte efter 2013, oplyser EUobserver.com 11.10.2010. Men der skal ændres på fordelingen af støtten.
Af Sven Skovmand
14. oktober 2010

Landene i det østlige Europa skal have mere, og de gamle EU-lande skal have mindre. Samtidig vil man skære ned på støtten til de største landbrug, mens de små landbrug stort set vil gå fri. Man vil desuden søge at begrænse støtten til »aktive« landmænd og holde op med at give støtte til rideskoler o. lignende.

I artiklen »Hård kamp om landbrugsstøtte« skriver Jyllands-Posten den 12.10.2010, at ændringen af støtten vil blive dyr for danske bønder, og den møder da også kraftig modstand fra landbrugets organisationer.

»Kommissionen vil styrke konkurrenceevnen for Europas landbrug, men der lægges i flere formuleringer især vægt på landdistrikter og småbønder. Det er ikke vores opfattelse af konkurrenceevne, som for alvor bør handle om at styrke landbrug med stor eksport, siger erhvervspolitisk direktør Lone Saaby, Landbrug & Fødevarer, til avisen.