ARTIKLER


Euroen kommer på fast støtte, men kun fra euro-landene

Danmark, Sverige, Storbritannien og andre EU-lande som ikke bruger euroen skal heller ikke være nødt til at give lån til eurolande i krise - hvis de ikke vil. Det blev EU's 27 regeringschefer enige om torsdag aften.
Af Staffan Dahllöf
17. december 2010

EU-topmødet i Bruxelles nåede allerede på mødets første dag til enighed om den største knast på forhandlingsbordet:

Lissabon-traktaten skal ændres for at få skabt en permanent "stabilitetsmekanisme" - landene skal kunne hæfte for lån til hinanden.

Den foreløbige tekst som først bliver endelig ved mødets slutning på fredagen, indeholder to ændringer sammenlignet med de forslag som NOTAT tidligere har gjort rede for.

  • Stabilitetsmekanismen (lån til lande med gæld i krisestørrelse) skal kun aktiveres "hvis uundværligt". Det er en skærpelse som bær præg af tyske krav.

  • Lande som ikke bruger euroen skal heller ikke stille op som långivere eller garanter - hvis de ikke vil. Det var et britisk krav som de andre lande gik i møde.

 

Ikke en naturkatastrofe

I den foreløbige topmødeerklæring står nu, at redningsaktioner til støtte for euro-lande ikke, som i foråret 2010, skal begrundes med en artikel om følger af "naturkatastrofer eller usædvanlige begivenheder, som landet ikke selv er herre over" (artikel 122.2)

Det var den begrundelse, som blev brugt for at oprette den midlertidige krisemekanisme, som nu er i kraft, og som blev besluttet, da Grækenland var tæt på at gå i betalingsstandsning i maj i år.

Artikel 122.2 har den fordel, eller ulempe, at den gælder for alle EU-lande.

Når den henvisning forsvinder fra 2013 bliver euro-problemerne formelt set kun et anliggende for euro-landene. Andre EU-lande bliver ikke forpligtet til at yde lån eller stille med lånegarantier.

Strategiske partnere og Montenegro

Topmødet forsatte torsdag aften med en arbejdsmiddag og genoptages fredag morgen.

Der mangler stadig diskussioner om andre aspekter af eurokrisen end traktatændringer.

Derudover skal regeringscheferne diskutere forholdet til EU's strategiske partnere i verden, og beslutte om Montenegro skal få status som kandidatland til EU-medlemskab.

 

Læs baggrundsartiklen Euro-krisen driver traktatændringer frem - men måske kun for eurolandene der giver et godt overblik over de springene punkter på topmødet.