ARTIKLER


Makrelkrigen fortsætter

Der er stor uenighed om makrelkvoterne udenfor EU's farvande. Island og Færøerne sætter kvoterne for højt i følge Norge og EU.
Af Sven Skovmand
5. november 2010

Som tidligere omtalt har en stigning i vandets temperatur ført til, at et stort antal makreller har forladt EU's farvande til fordel for farvandene omkring Island og Færøerne. Det har fået de to lande til at hæve deres kvoter for fiskeri af makrel, som tidligere lå på blot 2.000 tons.

Island har fastsat en kvote på 130.000 tons, og Færøerne har sat deres til 85.000 tons. Det har skabt voldsom utilfredshed i ikke blot EU, men også i Norge, der også har set makrellerne forsvinde. EU og Norge hævder, at de høje islandske og færøske kvoter truer bestanden af makreller.

Norge har derfor foreslået, at Island nok skal kunne fange flere makreller, men at islændingene må nøjes med at fiske 26.000 tons. Men ifølge EUobserver.com blev dette tilbud blankt afvist af den islandske regering den 29. oktober 2010.

»Vi betragter os selv som de eneste ejere af de bestande, der findes i vores farvande,« sagde den islandske forhandler, Tomas Heidar.

EU-Kommissionen erklærer til gengæld, at man vil overveje at spærre EU's farvande for islandske fiskere. Men truslen er reelt tom, for islændingen fanger kun få fisk i EU's farvande.