ARTIKLER


Ny chef for kontoret mod svindel

EU's kontor for bekæmpelse af svindel, OLAF (Office de Lutte Anti-Fraude), har 500 medarbejdere og et årligt budget på omkring 350 millioner. Men kontoret har ikke altid haft det bedste ry.
Af Sven Skovmand
20. december 2010

I 2002 fik det således det belgiske politi til at anholde den tyske journalist Hans-Martin Tillack på trods af, at han havde afsløret korruption i EU's statistiske kontor Eurostat. Ledelsen af OLAF mente, at Martin havde nået sine resultater ved at bestikke embedsmænd i Eurostat og fik på den baggrund ransaget hans kontor for at finde papirer, der kunne bevise denne antagelse.

Sagen endte med, at Hans-Martin Tillack blev totalt renset for alle beskyldninger og fik en erstatning på 75.000 kroner. Den var dermed uheldig for OLAFs anseelse.

Men måske får OLAF nu gjort skaden god. For i januar 2010 døde kontorets leder gennem 11 år, Franz Herman Bruener, og han afløses nu af den ansete 54-årige italienske jurist Giovanni Kessler, der har en fortid som anklager mod Mafiaen på Sicilien og som formand for forsamlingen af parlamentarikere i den europæiske organisation OSCE.