ARTIKLER


Råvarekamp udløser EU-klager til WTO

EU angriber Kinas råvarepolitik i Verdenshandelsorganisationen WTO
Af Kenneth Haar
28. november 2010

En af EU's metoder til at sikre sig adgang til råvarer verden over er handelsaftaler. Og de aftaler, der bruges flittigst er reglerne for Verdenshandelsorganisationen (WTO). WTO rummer nemlig et klagesystem, som kan bruges til at klage over lande, der bryder reglerne, og i sidste ende føre til sanktioner. Netop dét system har EU taget i anvendelse over for Kina.

Konkurrencefordel

I november blev Kina indbragt for WTO's klagesystem af USA, Mexico og EU med en påstand om, at Kina bryder de fælles regler i sin forvaltning af landets råvarer.

Ved den lejlighed sagde EU's handelskommissær Ashton:

»Kinas restriktioner på råmaterialer fortsætter med at skævvride konkurrencen og øge globale priser, hvilket gør forholdene for vores virksomheder endnu mere vanskelige. Jeg beklager, at diskussionerne med Kina ikke har ført til en mindelig løsning, hvilket vi havde foretrukket.«

I fokus er ni råstoffer, herunder gul fosfor, bauxit, magnesium, mangan og zink. Fælles for stofferne er, at de alle er underlagt eksportrestriktioner i Kina. Enten er eksporten pålagt en told, eller også er der grænser for, hvor store mængder, der må eksporteres uforarbejdet. Det giver kinesiske virksomheder en konkurrencefordel på verdensmarkedet, argumenterer klagerne.

Flere klager måske på vej

Sagen om de ni mineraler afgøres i 2011. Men allerede inden da, kan Kina få en ny sag på halsen. Det kan nemlig komme til en klage fra USA over Kina's restriktioner på eksport af sytten »sjældne jordarter«, f.eks. neodymium, der bl.a. bruges i vindmølleindustrien. USA's handelsrepræsentant har bedt USA's erhvervsliv om oplysninger om Kinas politik på området, og det ses af kommentatorer som et første skridt mod en formel klage.

NOTAT har spurgt om EU vil tilslutte sig en eventuel klage:

»Der kan ikke svares klart ja eller nej på dét spørgsmål«, siger en talsperson for Kommissionen.

»Vi forbeholder os retten til at handle på andre sager (end de ni mineraler, red.), men i øjeblikket vurderer vi situationen«.