ARTIKLER


Studehandel om de tyske kulminer

Connie Hedegaard har som kommissær for klimaet kæmpet en hård kamp for at få den tyske stat til at opgive støtten til sine urentable kulminer med udgangen af 2014, og hun fik i juli 2010 flertal i Kommissionen for dette synspunkt. Men måske er det forgæves.
Af Sven Skovmand
10. december 2010

Men som tidligere omtalt på notat.dk er der i EU-parlamentet et stort flertal for, at den tyske støtte kan fortsætte til 2018. Og nu trues Connie Hedegaards mål af en studehandel mellem Danmark og Tyskland.

Det oplyses af Politiken den 4.12.2010 i artiklen »Brian M. freder kulstøtte for bankernes skyld«. Bladet meddeler, at erhvervsministeren på et møde i Europaudvalget har fået tilslutning til, at han kan undlade at nedlægge veto mod den tyske kulstøtte.

Danmark har vetoret, fordi Connie Hedegaard i juli fik et flertal i Kommissionen til at gå ind for en standsning af den tyske statsstøtte. Og Ministerrådet kan kun ændre beslutningen, hvis der er enstemmighed om at gøre det.

Baggrunden for Brian Mikkelsens holdning er, at tyskerne til gengæld for den danske støtte vil støtte Danmark i en for den danske realkredit og de danske banker meget vigtig sag.

Det drejer sig om de såkaldte Basel III regler, som EU-Kommissionen går ind for. Disse regler sætter grænser for, hvor stor en del af bankernes likviditet, der må udgøres af realkreditobligationer. Danske banker har langt flere af disse obligationer i sine beholdninger end bankerne i andre lande, og det vil ifølge bankerne koste dem milliarder, hvis mulighederne forringes.