ARTIKLER


Tror, at svage lande vil træde ud af Euroen

Alle er klar over, at Euroen er i dyb krise. Alligevel tror de fleste kommentatorer, at Euroen vil bestå, og at alle de nuværende deltagere vil forblive i systemet.
Af Sven Skovmand
10. december 2010

Denne opfattelse deles ikke af direktør Peter Lundgreen fra rådgivningsfirmaet Lundgreen's Capital Erhverv. I et indlæg i Jyllands-Posten 9.12.2010 »Euroen halter videre« siger han, at han forventer, at et par af Euro-landene vil træde ud.

Hvis de pågældende lande forbliver i Eurosamarbejdet, vil de nemlig opleve en økonomisk ørkenvandring med fald i lønningerne og aktiverne - en situation, der vil vare i de næste 10 år. Man kan tvivle på, at befolkningerne i de pågældende lande vil finde sig i en sådan situation.

Hvis de pågældende lande træder ud og nedskriver deres valutaer, vil de opleve en bølge af konkurser, og udenlandske banker og investorer vil lide store tab. Men væksten vil hurtigt komme igen, og så har landene en virkelig mulighed for at komme videre.

Hvis en sådan udtræden skal undgås, bliver det nødvendigt, at de rige lande i Eurosamarbejdet først og fremmest Tyskland overfører betydelige mængder af penge til de gældstyngede lande. Og det vil de formentlig ikke være med til. Derfor kan det ende med, at man direkte beder de svage lande om at forlade Eurosamarbejdet.