ARTIKLER


Truet fisk på menuen

Hvem mon satte tænderne i blåfinnet tun i Kommissionens kantine i juli?
Af Kenneth Haar
7. oktober 2010

I slutningen af juli lokkede menuen i Kommissionens kantiner og restauranter med ”rødt kød af Atlanterhavstun i sauce antiboise med grønne asparges, fettucini og parmesanost”. Det er ikke alle og enhver, der får tilbudt den slags på arbejdet. Atlanterhavstun kaldes også blåfinnet tun, en både dyr og sjælden fisk, der mest bruges i japansk sushi eller sashimi.

At den sjældent ses på menukort skyldes, at den globale bestand er faldet med hele 80 procent i de seneste 40 år, og fisken er derfor stærkt truet. En enkelt fisk, der kan veje op til 700 kg., kan sælges for en halv million kroner, mest ved eksport til Japan. Den globale, årlige handel med blåfinnet tun er på over 10 milliarder kroner.

Alligevel havde den altså fundet vej til frokosttilbuddene for nogle tusinde embedsmænd i Kommissionen, bemærkede ugeavisen European Voice den 29. juli. Man kan sige, at dét er der ingen historie i. Kommissionen kræver ikke meget andet end overholdelse af belgisk lovgivning af sine leverandører, og fisken er lovligt tilgængelig i belgiske butikker, og så er dén vel ikke længere.

Det pirrende er imidlertid, at både Miljøkommissæren og Fiskerikommissæren er vældig optaget af at få vedtaget fuldstændig global fredning og stop for handel med blåfinnet tun.

»Vi har et ansvar over for fremtidige generationer for at handle beslutsomt, når vi står over for en risiko for, at en art vil forsvinde for altid«, sagde miljøkommissær Janez Potocnik i februar i år.

Kunne det hænde, at netop Potocnik eller Fiskerikommissær Maria Damanaki nåede at nyde retten inden den blev taget af?

Nu bliver det nok ikke Kommissionens kantine, der tømmer havene, men European Voice var ikke sen til at se en ironi i sommermenuen, og spurgte det ansvarlige cateringfirma, hvad de selv mente. Fra Chris King fra Eurest Services, som leverer mad til Kommissionen, lød det prompte, at der var tale om en simpel oversættelsesfejl. Der var faktisk slet ikke tale om blåfinne, men om den mere udbredte gulfinnede tun.

Desværre for hr. King åd Kommissionen ikke dét budskab råt, og en talsmand erklærede hurtigt, at leveringen fra Eurest Services ville blive stoppet i seks uger indtil sagen var undersøgt til bunds. Fremover vil der således være to krav til leverandørerne af frokost: Belgisk lov og ingen blåfinnet tun.